• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Taksim'in ardından: Kadıköy rıhtımına 20 bin kişilik 'Ulu Cami' projesi onaylandı

30/11/2017 12:56

 

Kadıköy rıhtımında 20 bin kişi kapasiteli ‘Kadıköy Ulu Cami Projesi’ne koruma kurulundan onay çıktı.

Görseller: Hürriyet


Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararı doğrultusunda, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında, cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu.

Peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak 19 bin 730 metrekarelik alan ayrıldı. Projede, üç bodrum katlı ve yaklaşık 1200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı da var.

15 Eylül 2009’da onaylanan ve imarda İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda, ‘Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı’, Çevre Bakanlığı tarafından 2 Kasım 2015 tarihinde onaylanan imar planı değişikliğiyle ‘cami alanı’na alındı.

Bakanlığın raporunda gerekçe olarak, İstanbul’un Anadolu yakasında, planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami’ veya ‘Ulu Cami’ mahiyetinde cami olmadığı belirtilip, “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir” denildi.

Kadıköy belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 Kasım 2015’te onaylandığı plana itiraz edip dava açtı. Gerekçe olarak da, 8 Ekim 2012’de onaylanan ‘Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda, arazinin büyük bölümü ‘İSKİ Hizmet Alanı’ ve ‘Kentsel SİT Alanı’ komşuluğunda, ‘Etkileme Geçiş Sahası’ olarak görüldüğü ve aynı zamanda İSKİ’nin ileri biyolojik arıtma tesisi yapmayı planladığı rezerv alanı olduğunu gösterdi. İptal ve yürütmenin durdurulması için açılan dava henüz sonuçlanmadı.

‘Karar siyasi’

Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, eğer 5000’lik plana açtıkları dava sonucu, yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa, İBB’nin yapı ruhsatını düzenleyip inşaatı başlatabileceğini söyleyerek kararın ‘siyasi’ olduğunu öne sürdü.

Nuhoğlu şöyle konuştu: “İki yıllık süreçte bu bölgede 33 bin 559 metrekarelik bir inşaat yapısına dönüştü. İmar planında ibadet yeri olarak görünen bir alan değilken, il müftüsünün aklına dolgu alanına cami nereden geldi. Bu süreçte Kadıköy halkı bilgilendirilmedi. Bilirkişi raporları bizden yana. Kurul kararı iptali için açılan davada, 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ama dava devam ediyor. İhtiyaç olup olmadığı kararını Kadıköylülerin vermesi gerekiyor. Bu kadar geniş yapıya ihtiyaç olup olmadığı tartışılmalı. Kıyı kanununa göre, yapılaşma alanın yüzde üçünü geçemez, yükseklik 5.5 metreyi aşamaz. Bu kadar hızlı bir şekilde niye ihtiyaç duyuldu? Çevresinde 9 tane ibadet yeri var.”

Rakamlarla cami

Cami inşaatı: 21 bin 740 metrekare.

Namazgâh katı: 10 bin 166 metrekare.

Harim katı: 9 bin 828 metrekare.

Mahvil katı: 680 metrekare.

Şadırvan ve hizmet birimleri: 1066 metrekare.

Toplam cami inşaat alanı: 33 bin 559 metrekare.

Kubbe hizası: 1486 metrekare.

Kubbe çapı: 56 metre.

Cami yüksekliği: 46.5 metre.

Minare yüksekliği: 70 metre.

Cami cemaati: 5 bin 490 kişi.

Zemin altı otoparkı 3 bodrum kat ve toplam 1242 araç kapasiteli.

Müftüye göre yetmiyor: İstanbul’da en az 10 bin camiye daha ihtiyaç var

Görmez’e son 10 yıldaki artış ‘yetmedi’: Her kampuste bir cami olmalı

Beyoğlu’nda yaklaşık 100, İstiklal Caddesi’nde üç cami var

Son on yılda Türkiye’de 8 bin 985 cami yapıldı, İstanbul ‘liderliği’ bırakmadı

‘Taksim camisi’ açılışı: Adeta Türkiye değilmiş gibi

Kategori:Diken'e takılanlar

SON HABERLER

Sivas'ta 4 büyüklüğünde deprem

Sivas’ta 10.26’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Netanyahu: İran'a saldırı tehlike bitene kadar sürecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a saldırıların ‘tehlike ortadan kalkana kadar’ süreceğini söyledi.

Hindistan'da uçak kazası: Ölenlerin ailesine 115 bin dolar yardım

Dün Hindistan’da meydana gelen uçak kazasında ölenlerin ailesine yaklaşık 115 bin dolar yardım yapılacak.

Haluk Bilginer ve Feyyaz Yiğit sinema filmi için bir arada

Oyuncu Haluk Bilginer ve Feyyaz Yiğit, yapımını NuLook Production’ın üstelendiği bir sinema filmi için bir araya gelecek.

Dışişleri: İsrail'in saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısını ‘en güçlü şekilde kınadığı’nı duyurdu.

'Açılacak' denilen Ankapark'ın bir yıllık bakım ve hizmet maliyeti: 64 milyon lira
Sarraf konuşurken Twitter'dan 'kandilli' kutlayan Bağış'a 'Bakara makara' hatırlatması geldi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 782 gündür hapiste

YAZARLAR

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

Bağıran lüks, suskun zarafet

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Halayda kiminlesin?

Ayhan Tinin

İlhan Şeşen'i üne kavuşturan aşkı: Bir adam, iki kadın ve 'ellerimde çiçekler'

Meşerret Şerbetçi

GÜNÜN 11’İ

Fehmi Koru: Sınırlarımızda yeni bir savaş çıkabilir…

Abbas Güçlü: Gençlerimiz mutsuz hem de çok mutsuz

Fikret Başkaya: Bireyler borçlu, aileler borçlu, belediyeler borçlu, şirketler borçlu, devletler borçlu…

Esfender Korkmaz: Türkiye yüksek teknoloji üretmezse, dış açıklardan kurtulamaz

Abdulkadir Selvi: Trump, İran'ı vurmak için vize isteyen Netanyahu'ya, 'Makul ol Bibi' demişti

Murat Muratoğlu: Mehmet Şimşek ne yapmaya çalışıyor gerçekten?

Mustafa Mutlu: İsrail'in arkasında ABD var

Zülal Kalkandelen: VELA, Mersin Limanı'ndan kolayca ayrıldı

Yalçın Karatepe: Raflarda ithalat, tarlada iflas, hanede açlık varken neyin büyümesi bu?

Çiğdem Toker: Milletin canı burnundayken Şimşek'in 'program çalışıyor' ezberi ziyadesiyle sıktı

Zeynep Aktaş: Son bilançolara göre Koç Holding'in esas faaliyet kârı yıllıklandırılmış verilerle yüzde 79 azaldı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×