Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, yaklaşık 50 milyon yurttaşın kimlik bilgilerinin internete sızmasının faturasını kestiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’den yalanlama geldi: “Bilgi çalındı diye bir şey yok, iddia onlar.”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güven, “Biz her seçim döneminde yasanın amir hükmü gereğince seçmen listelerinin kütüklerini siyasi partilere veriyoruz. Bundan ötesi ne oldu onu bilemiyorum” diye konuştu.
Bakan Yıldırım, bilgilerin YSK’dan sızdırılmasını ‘paralel’e bağlamıştı.
‘Bazı TC kimlik numaralarını yıldızladık’
Bilgilerin partilerden sızıp sızmadığıyla ilgili soruya, “Yasanın izin verdiği seçmen bilgi kağıtlarında bir kısmında biz bunları bugüne kadar son zamanlarda yıldızladık sıkıntı olur diye, bazı TC kimlik numaralarını” diye yanıtlayan YSK başkanı, bilgilerin partilerle paylaşılmaya devam edildiğini de söyledi.
‘Sızma yok, veriler 2008 yılında paylaşılan dosyalarla uyumlu’
Aynı gün ikinci bir açıklama yapan Güven, YSK’dan sızma olmadığını tekrarlayarak internetteki verilerin 2008 tarihinde partilerle paylaşılan dosyayla uyumlu olduğunu söyledi.
Mühendislerin yaptığı çalışmalar sonucunda elde edilen bulguları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ileteceklerini söyleyen Güven, şöyle konuştu: “İnternette dolaşan dosyadaki verilerin 2008 tarihinde paylaşılan dosyalarla uyumlu olduğu görülmüştür. O dönemde listeleri kimlerin aldığı bizde var ama kim sızdırmıştır, bu yargının bilebileceği bir şey.”
Sızmanın hemen hemen imkansız olduğunu savunan Güven, “Çok güçlü şekilde sistemi koruyoruz” dedi.
Ne olmuştu?
Pazar günü bir internet sitesi, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye vatandaşının tüm kimlik bilgilerini internete sızdırmıştı.‘Mernis’isimli dosyada yurttaşların açık adres bilgileri de yer alıyordu.
Sitede yer alan veritabanı bazı internet sitelerine de yüklenmiş, online olarak sorgulamaya da açılmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.