• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Selvi, yeni anayasadan haber verdi: Adı başkanlık sistemi, başlangıç yeniden yazıldı

02/08/2021 12:32

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP’nin yeni anayasa çalışmalarında kamuoyunun karşısına ‘iyileştirilmiş cumhurbaşkanlığı sistemi’ önerisiyle çıkmaya hazırlandığı iddiasının doğru olmadığını yazdı.

AKP senelerdir ‘yeni anayasa’yı gündemde tutuyor ancak buna dair somut adımlar konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mayıs ayında anayasa çalışmalarının sonuna geldiklerini duyurmuştu. Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili uzlaşma zemini olmazsa Cumhur referanduma gitmeyi planladıklarını belirtmişti.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde yeni anayasa’ vizyonuyla 100 maddelik anayasa önerisi hazırladıklarını açıklamıştı.

İktidar kanadından gelen anayasa çağrısını ‘sivil ve askeri darbe dönemlerinde anayasa yapılamayacağı’ diyerek reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise halkın destek verdiği ve özgür bir ortamda anayasa yapılması gerektiğini söylemişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de neredeyse tüm muhalefetin mutabık kaldığı ‘iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem’de ısrarcı.

‘Yeni anayasada hükümet sisteminin adı açıkça başkanlık sistemi’

Selvi’nin görüşlerine başvurduğu yeni anayasa taslağını hazırlayıp Erdoğan’a sunan Yeni Anayasa Bilim Kurulu Başkanı Prof. Yavuz Atar, yeni anayasada hükümet sisteminin adının açıkça ‘başkanlık sistemi’ olarak düzenlendiğini söyledi.

Yeni düzenlemede, parlamenter sistemlerin unsuru ‘güvenoyu’nun yer almadığını belirten Atar, ”Bununla birlikte, denge ve denetim mekanizmalarında Meclis’i güçlendiren ve sistemdeki ağırlığını arttıran bir yaklaşım benimsenmiştir” dedi.

‘Bakanlar meclis tarafından görevden alınabilecek’

Atar, şunları kaydetti: ”Bununla birlikte, başkanın atadığı başkan yardımcıları ve bakanların, belli şartlar çerçevesinde Meclis tarafından görevden alınabilmesinin yolu açılıyor. Böylece başkan yardımcıları ve bakanlar hem başkana, hem de bir anlamda Meclis’e karşı da sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme açıkça Meclis’i güçlendirici niteliktedir. Başkan yardımcıları ve bakanların görevden alınabilmesi için Mecliste salt çoğunlukla önerge verilebilecek, ancak bu önergelerin kabulü için beşte üç oy çoğunluğu aranacaktır.”

Sözlü soru geri geliyor

  • Yeni sistemde mevcuttaki yazılı soruya ilaveten sözlü soru sistemi de kabul ediliyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminin üç yıllık uygulamasında eski parlamenter sistem alışkanlıklarının da etkisiyle, milletvekilleri ile bakanların daha yoğun bir temas içinde bulunması bir ihtiyaç olarak dile getiriliyor. Bu beklenti göz önünde tutularak Meclis ile bakanlıklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Meclis’in yürütmeyi denetleme kapasitesinin artırılması amacıyla bakanların Meclis’e giderek soruları sözlü olarak cevaplandırmasına imkân tanınıyor.

AYM üyeleri Meclis ve ‘başkan’ tarafından seçilecek

  • Yeni düzenlemede Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminde AKP’nin 2012 Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu ancak 2017 değişikliğinde pakette yer almadığı için gerçekleşmeyen model esas alınıyor. Buna göre AYM üyelerinin Meclis’e ağırlık verecek şekilde, Meclis ve başkan tarafından seçilmesi ve atanması öngörülüyor.

‘Anayasanın başlangıç bölümü tümüyle yeniden yazıldı’

  • Cumhuriyet’in, yani devletin nitelikleri korunuyor. Ayrıca adalet ilkesinin de devletin temel niteliklerine eklenmesi, kuvvetler ayrılığı prensibine anayasa metninde yer verilmesi düşünülüyor.
  • Başlangıç tümüyle yeniden yazıldı, darbeleri meşrulaştıran eski metinler yerine, milli irade, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve milletin müşterek değerlerine vurgu yapılıyor. Anayasayı kabul ve ilan eden iradenin Türk Milleti olduğu özellikle belirtiliyor.
  • Yeni anayasa taslağının nihai değerlendirmeye göre 120-130 madde arasında olması bekleniyor.

Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacı

Erdoğan ‘yeni anayasa’ için yıl sonunu işaret etti

MHP’nin 100 maddelik ‘anayasa önerisi’ hazır

Erdoğan’ın manifestosunda büyüme, aile ve yeni anayasa mesajları öne çıktı

Niyet belli: Erdoğan’a göre yeni anayasa başkanlık rejiminin tahkimi için fırsat

Erdoğan: Tekrar yeni bir anayasa tartışmasının vakti gelmiştir

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

İletişim başkanlığı: Sivil, demokratik ve kuşatıcı bir anayasa ihtiyacı için çalışma yapılıyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, PKK’nın silah bırakma kararı sonrası çıkan ‘Anayasa değişikliğiyle özerk ve federal bir yönetimin sağlanacağı’ iddiasını yalanladı.

Barzani: Bölge için tarihi adım

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Neçirvan Barzani, PKK’nin silah bırakma ve fesih kararı için “Bölge için yeni bir sayfa açacak tarihi bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye Kupası finalinin hakemi Cihan Aydın

Galatasaray ve Trabzonspor arasında oynanacak Türkiye Kupası finalini Cihan Aydın yönetecek.

En popüler rakı grubuna zam

Mey Rakı grubuna maliyet zammı geldi.

Bakan Yumaklı: Gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer almasını hedefliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Destek ve hibelerle gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer almasını hedefliyoruz” dedi.

Yunanistan'ın yardım teklifi reddedilmiş
Sermayenin kod adı 'yabancı'

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 750 gündür hapiste

YAZARLAR

Araştırma: Beş yaşın altındaki her beş çocuktan birinde beslenme bozukluğu var

Mesude Demir

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Alaattin Aktaş: 'Şak diye 10 milyar döviz satma' önerisi acaba 'şak' kısmı aynı kalmak kaydıyla faiz artışında uygulansaydı…

Murat Muratoğlu: 'Dış mihrak', 'üst akıl', 'iç hain' derken şimdi de repertuara 'malum çevreler' eklendi

Abdullah Tolu: Büyük şirketler futbol kulüplerinin statlarında loca kiralayarak, müşterileri ve personelini ağırlıyor

Yusuf Dinç: Politika faizini, enflasyonu bahane edip kura göre ayarlamaktan vazgeçilmeli…

Engin Solakoğlu: ABD'nin Ortadoğu'da yeniden çizmeye kalkıştığı harita bakımından Türkiye'nin önemi eşsiz

Erdal Sağlam: Bu iktidarın enflasyonu tek haneye indiremeyeceği çok açık

Ünal Özüak: Malaga ligin en iyi takımı olabilir ama Galatasaray daha motive olmalıydı

Abbas Güçlü: Çin, başta ABD olmak üzere diğerlerine hiç benzemiyor!

Nuray Babacan: Temkinli duran AKP'li siyasetçiler var

Murat Belge: İki çocuğunu öldürmüş 'vatanperver'le aynı safta yer almak 'bütün' AKP sempatizanlarını mutlu eder mi?

Faruk Bildirici: Haberi düzeltmesi, istismarın ayrıntılarının pornografik bir dille anlatıldığı satırları silmesi gerekirdi

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×