2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda triatlon sporcularının Seine Nehri’ndeki ikinci antrenmanı da yine kirlilik sebebiyle iptal edildi.

Olimpiyata ev sahipliği yapan Fransa’nın en büyük vaadi, Seine Nehri’ni triatlon ve maraton gibi yüzme etkinliklerinin yapılacağı oyunlara kadar temizlemekti.
Öyle ki oyunlara bir hafta kala, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo temiz olduğunu kanıtlamak için canlı yayında nehre atlamıştı. Kirliliğiyle meşhur nehre girmek yaklaşık yüz yıldır yasaktı.
Dünya triatlon temsilcileri, bugün, su kalitesi analizlerinin ardından nehrin yüzmeye elverişsiz olduğunu ve sporcuların sağlığını riske atabileceğini açıkladı. 26 Temmuz’daki açılış töreninde başlayan şiddetli yağışların nehrin kirliliğini etkilediğini belirten temsilciler, sabah saatlerinde planlanan antrenmanı iptal etti.
Dünkü antrenmanları da aynı sebeple iptal edilen triatlon sporcularının 30-31 Temmuz’da nehirde yarışması planlanıyor.
Nehre ‘sıçma tehdidi’
Hidalgo ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen ay temizliğini kanıtlamak için nehre girme sözü vermesinin ardından Parisli bir grup harcanan paralara sinirlenerek “23 Haziran’da Seine Nehri’ne sıçıyorum” etiketiyle bir internet sitesi açmıştı.
Parisliler nehrin temizlenmesine 1,5 milyar dolar harcayan siyasilerin sosyal sorunları öncelemediğinden şikayetçi.
Nitekim sloganları şuydu: “Bizi boka sürüklediler, boka batma sırası onlarda.“
Nehir neden kirli?
Paris eski bir şehir ve birleşik kanalizasyon sistemine sahip. Yani şehrin atık ve yağmur suları aynı borudan akıyor. Şiddetli yağışlarda ise bu boruların kapasitesi dolarak atık suları arıtma tesisi yerine nehre akıyor.
Organizasyonun açılış seremonisi öncesinde başlayan ve dün akşam saatlerine kadar süren yağmur sebebiyle nehrin kirlendiği bilgisi verildi.