Birikim dergisi yayın koordinatörü ve yazar Tanıl Bora, Türkiye-Yunanistan maçında Paris katliamında hayatını kaybedenlerin ıslıklanmasını, “Çirkin sesler daha gür çıkar” diye yorumladı.
Milliyetçilik ve muhafazakarlık üzerine önemli çalışmaları bulunan Tanıl Bora, önceki gün oynanan dostluk maçı öncesinde Yunan marşının ıslıklanması ve Fransa’da en az 129 kişinin hayatını kaybettiği IŞİD saldırılarının ardından tribünlerden gelen tekbir ve ıslık seslerini değerlendirdi.
Hürriyet’e konuşan Bora, bu tepkiyi verenlerin bir kısmının Paris’te öldürülenleri ‘değersiz canlar’ olarak gördüğünü belirterek, “Gâvurlardır veya yabancılardır, bizden olmayanlardır, en azından dostumuz olmayanlardır; kimisi ‘gebersinler’ diye bile düşünür, kimi de ‘Bizi ne ilgilendirir’ demiştir. Futbol statları, erkeklere toplu halde ya da bireysel olarak ‘azma’ imkânı tanıyan yerler olarak görülüyor” diye konuştu.
Çirkin sesler gür çıkıyor
Bu nedenle ‘şuurlu’, doktriner veya örgütlü milliyetçiliğin, ‘sıradan-banal, lumpen milliyetçi reaksiyonlar ve hınçların‘ iç içe geçip birbirini çoğalttığını vurgulayan Bora, “Paris katliamından teessür duyanlar da vardır. Muhafazakârlar, İslamcılar arasında da var, küçümsenecek bir kitle olduğunu sanmıyorum. Ancak çirkin sesler, gür çıkıyor. Bunda nefret dilinin politik ortamdaki hâkimiyetinin etkisi var” ifadelerini kullandı.