Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir-Balıkesir sınırındaki Madra Çayı önlerinde müdahale ettiği mülteci botunu batırmaya çalıştığı iddiasını yalanladı.
Mülteci botunun içinden çekilen video, bugün Twitter’da paylaşıldı. Videoda, komutanlık personelinin bota doğru sopaya benzer bir nesne salladığı görülüyor. Bazı paylaşımlarda komutanlığın bu şekilde botu batırmaya çalıştığı öne sürüldü. İddialara videolu yanıt geldi.
Komutanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, komutanlığa bağlı uçağın 5 Eylül saat 06.30’da alanda botun tespit ettiği, ekibin saat 06.45’te olay yerine vardığı, manevralarla mülteci botunu durdurmaya çalıştığı aktarıldı.
Botun durmaması nedeniyle olay yerine saat 06.52’de komutanlığa bağlı başka bir bot daha gönderildiği aktarılan açıklamada, mülteci botunun kullanan kişinin, önleyici ve yanaşma manevralarına sürekli karşı koyduğu, bottaki diğer kişilerin hayatlarını tehlikeye attığı dile getirildi.
Komutanlığın açıklamasında olay şöyle anlatıldı:
“Durdurma manevraları esnasında göçmen botunda bulunan bir düzensiz göçmen elinde bulunan bıçak ile Sahil Güvenlik Kontrol Botun şişme lastik tüplerini patlatmaya çalışmış, başarılı olamayınca elindeki bıçağı denize atmış, yine diğer bir düzensiz göçmen elindeki jiletle vücudunu çeşitli yerlerinden kesmek suretiyle kendini yaralamış, botta bulunan bebekleri denize atmakla tehdit ederek, Sahil Güvenlik personelini ve halat almak isteyen göçmenleri engellemiş, kendisine müdahale etmek isteyen birkaç göçmeni de darp etmeye çalışmıştır.
Manevralar esnasında düzensiz göçmen botunda bulunan bir düzensiz göçmen Sahil Güvenlik Kontrol Botun sancak dıştan takma motorunda bulunan kabloları eliyle çekmek suretiyle koparmış ve sancak dıştan takma motorun gayri faal olmasına neden olmuş, yapılan müdahaleler esnasında bir Sahil Güvenlik personeli dirseğinden hafif yaralanmıştır.
‘Motora ve pervaneye müdahale’
Yapılan tüm manevralara rağmen düzensiz göçmen botunun durmaması üzerine, düzensiz göçmen botunun motorunu ve pervanesini etkisiz hale getirerek hareketsiz bırakmak maksadıyla açavela gönderleriyle (Bir deniz aracının bulunduğu yerden açılmasında kullanılan uzun sopalar) müdahale edilmiş (Lastik göçmen botunun motor ve pervanesine yapılan bu müdahaleler sosyal medyada göçmenlere karşı şiddet kullanıldığı yönünde yansıtılmıştır.), düzensiz göçmen botu yakıtı bittikten sonra ancak kontrol altına alınabilmiştir.
Düzensiz göçmen sayısının fazla olması sebebiyle bölgeye ilave 1 Sahil Güvenlik Botu daha sevk edilerek saat 09.10’da düzensiz göçmenler emniyetli bir şekilde Sahil Güvenlik Botuna alınarak sahile intikal ettirilmişlerdir.
Mukavemet göstererek göçmen botunda bulunan diğer göçmenlerin ve çocukların hayatını tehlikeye sokan üç düzensiz göçmen hakkında Dikili Cumhuriyet Savcılığınca yasal işlem başlatılmıştır.”