Cemaat ve AKP medyasının 'Koza' kavgası

Fethullah Gülen’deniham kaynağım diye bahseden Akın İpek‘in sahibi olduğu Koza Altın ile hükümete yakın gazetelerin haber kavgası sürüyor.

En son Koza Altın‘ın, Gümüşhane’deki madeni için köyün mezarını dozerlerle altüst ettiği ve çıkan kemikleri poşetlerle taşıdığı iddiasını manşetten veren Sabah ve haberi kullanan Takvim’e jet yalanlama geldi.

Şirketten yapılan açıklama, Gülen Cemaatine yakın gazete ve televizyonlarda yayımlandı. Açıklamada, “Koza Altın İşletmeleri tarafından eski adı Mastra yeni adı Demirkaynak köyünde herhangi bir mezarın taşınması söz konusu değildir” denildi.

20140214 sabak koza altin

Sabah’ın ‘Madenci mi, mezar soyguncusu mu?‘ başlıklı haberine göre, şirket bir yıl önce Gümüşhane’nin Mastra köyünde mezarlık alanın üzerine siyanür arıtma barajı kurmak istedi. Daha uygun alan olmasına rağmen, şirket daha az maliyetli olması için köyün mezarlık alanında barajı inşa etmek istedi.

Habere göre, Koza Altın yasalara açıkça aykırı bu durum için önce köylülerin rızası istendi. Köylülerin çoğunun karşı çıkmasına rağmen Aralık 2012 ve Ocak 2013’te mezarlıklara kepçelerle girildi.

Köylüler belgeledi

İhbarlara karşı jandarmanın “Gerekli izinleri var” deyip müdahale etmediği de öne sürüldü. Naaşların başka yere taşınması sırasında kemiklerin torbalara doldurulması, köylülerin çektiği fotoğraflarla gündeme geldi. Köylülerin şirket hakkında açtığı davanın devam ettiği belirtiliyor.

Madenin faaliyetleri de ‘galeri girişinin orman işletme için alınan izin alanı dışında kaldığı’ gerekçesiyle askıya alınmıştı.

Koza Altın’ın daha önce de Dikili Çukuralan’da bulunan altın madenindeki faaliyetleri İzmir İl Özel İdaresi’nce ‘Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ durdurulmuştu.

20140214 koza altin

İddialar ilk değil

AKP-Gülen Cemaati kavgası nedeniyle daha önce de Akın İpek’le ilgili bazı iddialar gündeme gelmişti:

Yeni Şafak, 17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan işadamı Rıza Sarraf’ın İran’a götürdüğü altınların büyük kısmının ilk başlarda Akın İpek’e ait Koza Altın ve Koza Maden firmalarından tedarik edildiğini iddia etti.

Koza Grup bu iddiayı yalanladı.

Takvim ve Sabah, ruhsatı Akın İpek’e ait olan Ankara’da 14 bin metrekarelik alanda yapılan saray yavrusu villanın Gülen’in Türkiye’ye döndüğünde kalacağı yer olduğu ifade edildi. Bu iddia da jet hızıyla yalanlandı.