Rus kaynaklar: Esad seçime kadar görev başında; halefi Alevi olacak

 

Rus kaynaklar, Rusya, Türkiye ve İran’ın üzerinde anlaşmaya çalıştığı Suriye’de genel ateşkes kararına göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en az birkaç yıl daha görevinde kalacağını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Anadolu Ajansı (AA), son dakika bilgisi olarak geçtiği haberinde Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştığını yazmıştı. Haberde ‘güvenilir kaynaklar’dan alınan bilgiye göre, Türkiye ile Rusya’nın ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri planın, çatışma olan tüm bölgelerde uygulanmasının hedeflendiği belirtilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilerin anlaşmayla ilgili sorduğu soru üzerine, “Bu soruya şu an cevap veremem. Yeterli bilgim yok” demişti.

Reuters’in Rus kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye, bölgesel güç etkisine göre gayri resmi alanlara bölünecek ve Esad, Rusya, Türkiye ve İran’ın olası anlaşmasıyla en az birkaç yıl daha görevini sürdürecek.

Kaynaklara göre bu üç ülkenin olası anlaşmasıyla Esad’ın gücü azaltılacak; Suriye’de düzenlenecek ilk seçimlerde de aday olmayacak. Buna karşın Esad’ın istifası sonrası devlet başkanlığı koltuğuna yine bir Alevi aday oturacak.

İran’ın olası anlaşmaya henüz tam olarak hazır olmadığını belirten kaynaklar, İran’ın Esad ve ailesi için güvenlik garantisi istediğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Suriye’de net: Geçiş sürecine Esad’ın katılması imkansız

AA: Türkiye ve Rusya, Suriye’de genel ateşkes planı üzerinde anlaştı

Üçlü zirvede Ankara’dan ‘U dönüşü’: Türkiye de Şam hükümetine ‘yardıma hazır’

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de siyasi çözüm için ‘ortak süreç’ başlattı

Putin ve Erdoğan anlaştı: Suriye’de ateşkes için görüşmeler Astana’da yapılacak

Türkiye’nin Halep’ten ayrılanlar için gönderdiği yardım TIR’ları Suriye’de

Rusya ve Türkiye ateşkeste uzlaşmıştı: Halep’te muhaliflerin tahliyesi başlamadı

Halep’te ateşkes ilan edildi: Halk ve ‘isyancılar’ şehirden tahliye edilecek

Gözlemevi duyurdu: Halep savaşı sona erdi

2009 yılındaki Halep

Halep’in geri alınmasına ‘zafer’ diyen Esad: Savaşın bitmesi için yeterli değil