Milliyet yazarı Güngör Uras, Türkiye’deki alkollü içki tüketiminde gerileme olduğuna dair veriler paylaştı.
Uras, bugünkü yazısına şöyle başladı: “Halkımız ve ülkemizi ziyaret eden yabancı turistler 2016 yılında 35.4 milyon litre rakı tüketti. Yıllık rakı tüketimi 2010 yılında 46.3 milyon litre, 2011 yılında 48.8 milyon litre olmuştu. Nüfus artarken, sadece rakı tüketimi değil, toplam alkollü içki tüketimi geriliyor.”
İçki tüketimine dair rakamları değerlendirirken, yabancı turistlerin de hesaba katılması gerektiğinin altını çizen Milliyet yazarı, otellerdeki ‘her şey dahil’ uygulamasının yabancı ziyaretçilerin alkollü içki tüketimindeki paylarının yüksek olmasına yol açtığını belirtti.
‘Şarap üretiminin yüzde 10’undan azını ihraç edebiliyoruz’
Uras, verilerden derlediği yazısına şöyle devam etti: “Rakı gibi, bira ve şarap tüketiminde de gerileme var. Bira tüketimi 2010 yılında 921 milyon litre, 2012’de 998 milyon litre iken, 2016 yılında 900 milyon litreye geriledi. Şarapta iç piyasa talebi 2010 yılında 59 milyon litre idi. 2016 yılında 51 milyon litre oldu. Batı Avrupa’da kişi başı 100 litrenin üzerinde olan bira tüketimi bizde kişi başı 10 litrenin biraz üzerinde. Batı Avrupa’da kişi başı 60 litre olan şarap tüketimi bizde yarım litrenin biraz üzerinde. Votkada iç piyasa talebi 2012 yılında 15 milyon litreye kadar yükseldikten sonra 2016 yılında 11 milyon litreye indi.”
Rakı ihracatının arttığını ve üç milyon litreye ulaştığını aktaran Milliyet yazarı, üç milyon litreye ulaşan şarap ihracatının sınırlı olduğunu söyledi ve ekledi: “Şarap üretiminin yüzde 10’undan azını ihraç edebiliyoruz.”
Uras yazısını, Türkiye’deki içki üretim tesislerinin verisini paylaşarak bitirdi: “12 tesiste bira üretimi yapılıyor. 215 tesiste şarap, 15 tesiste cin, beş tesiste likör, altı tesiste votka, 12 tesiste rakı üretiliyor. Toplamda 233 alkollü içecek üretim tesisi var.”