Sızdırılan Panama Belgeleri’nin ait olduğu uluslararası hukuki danışmanlık şirketi Mossack Fonseca’da çalışan bir bilgisayar teknisyeni gözaltına alındı. Teknisyenin şirketten çok sayıda veri çaldığı ve belgeleri sızdıran isim olduğu öne sürüldü.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, teknisyen Mossack Fonseca’nın savcılara verdiği bilgi üzerine Cenevre’de yakalandı. Teknisyeni şirketten veri çalmak, izinsiz erişim ve emniyeti suistimalle suçlanıyor.
Veri hırsızlığıyla suçlanan bilgisayar teknisyeninin Panama Belgeleri’yle bağlantılı olup olmadığı ise kesin olarak bilinmiyor.
Cenevre savcısı Nisan ayındaki belgelerin ifşasının ardından soruşturma başlatmıştı. Belgeleri sızdıran kaynak Mayıs ayında ‘dokunulmazlık karşılığında hukuk yetkililerine yardım teklifinde’ bulunmuştu. Belgeleri sızdıran ve John Doe mahlasını kullanan kaynak, belgeleri de ilettiği Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayınlanan açıklamasında, amacının dünya genelinde gittikçe artan gelir eşitsizliğiyle mücadele etmek olduğunu söylemiş, herhangi bir istihbarat şirketi veya hükümet için çalışmadığını ifade etmişti.
Ne olmuştu?
Panama Belgeleri’yle, zengin ve muktedirlerin servetlerini gizlemek için çevirdiği dolaplar ortalığa saçılmıştı. Dünyanın önde gelen off-shore hizmetleri firması Mossack Fonseca’ya ait 11 milyondan fazla belgenin ‘sızdırıldığı’ skandalda adı geçen 140 şirketin, bir siyasetçi ya da kamu görevlisinin doğrudan ya da aileleri yakınlarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.
Müşteriler arasında eski ya da halen görevi başında 72 devlet başkanı ya da başbakan da bulunuyor.
Belgeler Alman Sueddeutsche Zeitung ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’yla paylaşılmış, 76 farklı ülkeden 107 medya kuruluşu tarafından da incelenmişti.
Belgeler, şirketlerin müşterilerine nasıl kara para aklayabileceklerini, vergi kaçırabileceklerini ve yaptırımları delebileceklerini gösterdiğine işaret ediyordu.
Tarihin en büyük sızıntılarından Panama Belgeleri’nde Türkiye’den yaklaşık 500 şahsın ismi geçiyor.
Sızıntıların ardından Mossack Fonseca, yasaları çiğnemediğini, herhangi bir belgeyi yok etmediğini ve faaliyetlerinin yasal olduğunu savunmuştu.