Dünyanın önde gelen off-shore hizmetler firması Mossack Fonseca’ya ait 11 milyondan fazla belge ‘sızdırılmasının’ ardından, dokümanlarda adı geçen bankaların aktif olduğu ülkelerden bazıları soruşturma başlatacaklarını açıkladı.
Şimdilik Britanya, Fransa, Avusturya, Avustralya, Hollanda, İsveç ve Norveç araştırma başlattığını duyurdu.

Fotoğraf: Reuters
Belgelerde Türkiye’den de 101 şirket, 10 özel müşteri, 152 yararlanıcı ve 517 paydaşa ait doküman olduğu ortaya çıkmıştı.
Cameron’un başı dertte
Britanya hükümeti Panama merkezli şirkete evrakların bir kopyasını istedi, hükümet evrakları inceleyip olası bir vergi kaçakçılığına karşı harekete geçecek.
Belgelerde Muhafazakar Parti’nin üst düzey yetkilileriyle birlikte Cameron’ın merhum babası Ian Cameron’un adı da geçiyor. Reuters ortaya çıkan belgelerin kamuoyunda sık sık vergi kaçakçılığı karşıtı konuşmalar yapan Başbakan David Cameron’ın başını ağrıtabileceğini aktardı. Diğer yandan Cameron’ın ofisi soruları yanıtsız bıraktı.
Hükümet, Cameron 2010’da iktidara geldiğinden beri 2 milyar pounddan fazla verginin kaçırılmasının önüne geçildiğini iddia etmiş ve ‘yurtdışına vergi kaçırma günlerinin geride kaldığını’ duyurmuştu.
Avustralya 800 ismi soruşturacak
Belgelerde adı geçen isimlerden biri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Ancak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, iddiaların iki sene içinde başkanlık seçimi için yarışacak ‘Putin’i yıpratmaya dönük dezenformasyon’ olduğunu savundu. Ukrayna’dan yapılan açıklamadaysa, sızan belgelerde Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun suç işlediğine dair belge olmadığı öne sürüldü.
Avustralya Vergi Ofisi (ATO) da Mossack Fonseca müşterisi olan 800 varlıklı vatandaşı hakkında soruşturma başlatacağını duyurdu. ATO yetkilisi Michael Cranston, Avustralya polisiyle birlikte çalıştıklarını, bazı vakaların Ciddi Finansal Suçlar Komitesi tarafından değerlendirilebileceğini söyledi.
Belgelerde adı geçen İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson ve eşinin de üç bankadaki milyonlarca dolarlık yatırımlarını Mossack Fonseca sayesinde gizlediği ortaya çıktı. Başbakan iddiaları reddetti, ancak bu hafta güven oylamasına gidecek.
‘Vergi kaçakçılığıyla mücadele için iyi haber’
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da Panama Belgeleri’nin açığa çıkmasının, vergi kaçakçılığıyla mücadele için iyi haber olduğunu söyledi. “Bilgiler tam olarak ortaya çıktığında araştırılacağından ve yargıya yansıyacağından emin olabilirsiniz” diyen Hollande belgelerin kimin vergi kaçırdığını ortaya çıkaracağını belirtti.
Belgeler içinde Norveçli banka DNB’nin adının geçmesi de ülkede finans endüstrisine güvenin sorgulanmasına neden oldu. Buna göre DNB, mudilerinin varlıklarını Şeysel Adaları’na kaçırmaları için Mossack Fonseca’yla çalışıyordu. Finansal Denetim Merkezi (FSA) Başkanı Morten Baltzersen, ilgili bankanın yetkililerinden konuyla ilgili açıklama istediklerini söyledi.
Bir başka İskandinav ülkesi İsveç’te de, Finansal Denetim Merkezi ülkesinden vergi kaçırılmasına aracılık ettiği belgelerde geçen banka Nordea ile ilgili soruşturma başlatmak üzere Lüksemburg’daki banka yetkilileriyle iletişime geçti. Kurum başkanı Christer Furustedt ‘konuyu ciddiye aldıklarını’ söyledi.
Mossack Fonseca Hollanda’daki ofisini geçen ay kapatmıştı
Avusturyalı finans denetimcileri de belgelerin sızmasının ardından iki banka hakkında soruşturma başlattı. Ülkenin finans piyasaları regülasyon kurumu FMA, Raiffeisen Bank International ve Hypo Landesbank Vorarlberg’ı kara para aklamaktan soruşturacak. Kurumun sözcüsü iki bankanın transfer detaylarını inceleyerek, gereklilik durumunda konuyu ilgili kriminal birimlere rapor edeceklerini söyledi.
Belgelerle ilgili son soruşturma haberi de Hollanda’dan geldi. Ülkenin maliye bakanlığından yetkililer, vergi ofisinin ‘vergi kaçakçılığıyla ilgili iddiaları aktif olarak araştıracaklarını’ söyledi. Mossack Fonseca Hollanda’daki ofisini beş yılın ardından geçtiğimiz ay kapatmıştı.