Özgür Mumcu: Cehenneme yuvarlanıyoruz

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Vatandaşlık bir hukuki bağdır. Bir devlet ise vatandaşlarına sağladığı hukuki güvenlik ve koruma nispetinde mevcudiyet ve itibar sahibidir.
Bugün çatışmalarda hukuk bir kenara bırakılıp cumhurbaşkanının örneği takip edilerek “fiili durum” devreye sokulunca o vatandaşlık bağı zedelenir.
Bu ise bölücülüğün ve hatta yıkıcılığın başka bir adıdır.
Bütün bir Ortadoğu karışmış ve bir “fiili durumlar” cehennemine dönmüşken, vatandaşlık bağını koparacak raddede hukuki temeli olmayan bir “terörle mücadele” memlekette “fiili durum”un açıkça ilanı anlamına gelir.
Yarın kimse “yahu biz nasıl oldu da bu cehenneme yuvarlandık” diye sormasın. Şu anda yuvarlanıyoruz.
Her kesimin ama öncelikle meşruiyeti hukuka dayanan devletin “fiili durum” safsatasını derhal bırakıp hukuk ve siyasi diyalog yoluna girmesi şart.
Yoksa her kesimdeki şahin siyasetten geriye vatandaşlık bağı kalmayacak.
Memleketi bölerse “fiili durum” bölecek.

Özgür Mumcu’nun yazısı