15 yaşındaki satranç büyükustası (GM) Yağız Kaan Erdoğmuş, son dünya şampiyonu Gukesh Dommaraju’yu geride bırakarak gençler sıralamasında dünyada birinci sıraya yükseldi.

Uluslararası Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Ağustos 2026 sıralaması yayınlandı.
2716 ELO puanına ulaşan Erdoğmuş, 2703 puandaki Gukesh’i geride bırakarak 20 yaş altı sporcuların sıralandığı gençler (juniors) kategorisinde birinci sıraya yükseldi.
Satranç tarihinde 2600 ELO ve 2700 ELO puanlarını aşan en genç isim olan Erdoğmuş, son bir yılda tam 61 basamak tırmandı ve genel tabloda 27’nci sıraya kadar çıktı.
Erdoğmuş’un geride bıraktığı Gukesh, 18 yaşındayken tarihin en genç dünya satranç şampiyonu olmuştu.

ELO nedir?
ELO, satranç oyuncularının yetenek seviyelerini ölçmek için kullanılan uluslararası bir puanlama sistemi.
Oyuncuların kazandıkları veya kaybettikleri maçlara göre güncellenen bu puan, dünya sıralamasındaki yerlerini ve ‘büyükusta’ gibi unvanlara giden yolu belirliyor.
Satranç dünyasında 2700 ELO, ‘Süper Büyükusta (Super Grandmaster)’ seviyesi olarak kabul ediliyor ve dünyada sadece en seçkin oyuncular bu seviyeye ulaşabiliyor.