Britanya’nın prestijli gazetelerinden The Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Afrin kent merkezinin alınmasından sonra harekatı genişletme sinyali veren Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta ‘ABD’yle karşı karşıya gelme girişiminde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu’ yazdı.

Fotoğraf: Reuters
Cockburn’ün yazısı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Irak’ın kuzeybatısındaki Sincar’a yönelik “Bir gece ansızın Sincar’a gireriz, orayı da temizleriz” sözlerinden hemen sonra yayınlandı.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Erdoğan’ın, Suriye ve ABD’yi alarma geçiren bir hareketle Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin elinde kalan bölgelere ve Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Irak Kürdistanı’nın Sincar bölgesine sınır ötesi operasyon yapmakla tehdit ettiğini belirten Cockburn, şunları yazdı: “Erdoğan, YPG’nin 2016’da IŞİD’den aldığı Menbiç ve Kobani’nin bir sonraki hedef olabileceğini öne sürüyor ancak Afrin’den farklı olarak bu iki yer, ABD Hava Kuvvetleri destekli iki bin kişiden oluşan özel kara kuvvetlerinin elinde. Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki fiili Kürt devletini uzun vadede bertaraf etmeyi istediği şüphesiz. Ancak ABD’nin zırhlı araçlarını devriye yolladığı ve Halep ile Fırat nehri arasındaki stratejik bir noktada olan Menbiç yakınlarında ABD ile karşı karşıya gelmeyi istemesi, pek de mümkün görünmüyor.”
Erdoğan’ın, harekatın genişleyeceği yönündeki açıklamalarını ‘dikkatleri Afrin’deki durumdan başka yöne çekmek için yaptığı bir manevra’ olarak değerlendiren Cockburn şöyle devam etti: “Afrin kantonunun Eş Başkanı Hevi Mustafa, insanların çocuklarıyla beraber arabalarında, ağaçların altında uyuduğunu söylüyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a göre hedef bölgeyi teröristlerden temizleyip asıl sahiplerine vermek. Asıl sahipler ile kastedilen, Türkiye’nin geçmişte Arapların Afrin’den çıkarıldığı iddiasına atıf yapıyor olabilir. Türk askeri buradan çekilirse bu çok da bir şey ifade etmez çünkü Türkiye ve Türklerin kontrolündeki bölgeler Afrin’i üç taraftan kuşatıyor. Burada kalması beklenen ÖSO birlikleri de, emirlerini Türkiye’den alıyor.”