Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nın tavsiyeler listesine Osmanlıca’nın liselerde zorunlu ders olarak okutulması da girdi. Öneri, Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda oylanacak. Kabul edilirse kararı bakanlık verecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘anaokulundan başlayarak yeni hayat tarzı’ mesajıyla açılan Milli Eğitim Şurası’nda ilk iki günde anaokulunda karma eğitime son verilmesi ve zorunlu din dersinin ilkokul 1. sınıftan başlamasına yönelik öneriler kabul edilmişti. Bugün de yine tartışılacak bir tavsiye geldi.
Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türkiye halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamadığını ve toplumda Osmanlıca için bir talep bulunduğunu ifade etti.
‘Neden zorunlu?’
Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi. Ancak çoğunluk oy aksi yönde çıktı.
Böylece liselere zorunlu Osmanlıca da Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda oylanmak üzere hazırlanacak öneriler listesine girdi. Öneriler cumartesi günü Şura’nın Genel Kurulu’nda benimsenirse, MEB’e tavsiye kararı olarak sunulacak.