Ödülünü tutuklu meslektaşlarına adayan akademisyen YÖK üyesini rahatsız etti

 

Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) düzenlediği TASSA Genç Bilim İnsanları yarışmasında ödül alan Pennsylvania Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Erol Akçay, ödülünü ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza attığı için tutuklanan akademisyenlere adayınca, YÖK üyesi Abdullah Çavuşoğlu rahatsız oldu.

Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter

Evrensel’de yer alan habere göre Chicago Üniversitesi’ndeki törende konuşma yapan Akçay, “Ödülümü hapiste olan ve işten uzaklaştırılan akademisyenlere ithaf ediyorum” dedi.

Bunun üzerine Çavuşoğlu tepki göstererek “ABD’de akademik bir ödülü teröristleri destekleyenlere adamak sık rastlanan bir şey midir?” diye sordu. Akçay’ın bu soruya yanıtı ise “O insanlar teröristleri desteklediği için değil barış istedikleri için cezaevine konuldular. İfade özgürlüklerini kullandıkları için hapisteler” oldu.

Ne olmuştu?

1100’ün üzerine akademisyen 11 Ocak’ta ‘Barış İçin Akademisyenler’ imzasıyla bir bildiri yayımlayarak Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan çatışma ve ‘abluka’ları kınamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bildiriye imzalayan akademisyenleri “Aydın müsveddesi, cahil” diye nitelemiş ve ardından ‘cadı avı’ başlatılmıştı. Son olarak da dört akademisyen hapse atılmıştı.

Bakanlığı ‘301’ kesmedi, akademisyenleri ‘terörden yargılatmak istiyor’

‘Cadı avı’nın bilançosu: En az 30 akademisyen işten çıkarıldı

‘Barış İçin Akademisyenler’ kararlı: Tehditlere rağmen geri adım yok