Türkiye’de her 10 kişiden birinin İstanbul doğumlu olduğu belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan ‘Doğum Yeri İstatistikleri 2015’ araştırması 78 milyon 741 bin 53 kişilik Türkiye’de nüfus hareketliliğinin yanı sıra, en yoğun nüfusa sahip İstanbul’daki nüfus yapısına dair ilgi çekici sonuçlar içeriyor.
Maraşlı terk etmiyor
* Oturduğu ilde doğanların oranı yüzde 64.9, nüfusun yüzde 31.3’ü de ikamet ettiği ilden farklı bir ilde doğmuş.
* Nüfusun yüzde 2’si yurtdışında doğanlardan oluşuyor.
* En fazla Kahramanmaraş’ta doğanlar doğdukları ili terk etmiyor, bu ilde doğanların yüzde 90.1’i aynı şehirde yaşıyor.
* Kahramanmaraş’ı yüzde 89.4 ile Şanlıurfa ve yüzde 89.1 ile Adıyaman izliyor.
* Doğduğu ili en çok terkedenler Yalova’dan. Yalova’da doğanların yüzde 29.8’u kenti terk etmiş. Bu ili sırasıyla yüzde 42.6 ile Kocaeli ve yüzde 43 ile Tekirdağ izliyor.
Türkiye’nin yükünü İstanbul taşıyor
* Türkiye’nin dört bir yanından göç alan ve giderek sınırları daha da genişletilen İstanbul’da oturan ve doğum yeri farklı bir yer olanlar arasında, yurt dışı doğumlular birinci sırada.
* İstanbul’da yüzde 2.5 ile Sivas doğumlular ikinci, yüzde 2 ile Ordu doğumlular çüncü sırada yer aldı. Yurt dışı doğumlular içinde ilk sırayı ise yüzde 23.7 ile Bulgaristan doğumlular aldı.
* Türkiye’de ikamet eden nüfusun doğum yerleri incelendiğinde yüzde 9.6’sının doğum yerinin İstanbul olduğu görüldü. İstanbul doğumluları sırasıyla; yüzde 4.3 ile Ankara, yüzde 3.3 ile İzmir, yüzde 2.8 ile Şanlıurfa ve Konya doğumlular izledi.
Bulgaristan doğumlular birinci sırada
* Ankara’da yaşayıp Ankara doğumlu olmayanlar arasında birinci sırayı Çorum alıyor. Çorumlular yüzde 4.6 nüfusa sahipken, ikinci sırada Yozgatlılar yüzde 4.1, üçüncü sırada yüzde 2.3 ile Kırıkkale doğumlular bulunuyor.
* Yurt dışından gelenlerin yaşadıkları illerin ağırlıklı olarak İstanbul, Bursa ve Antalya olduğu görüldü.
* Türkiye’de ikamet eden ancak, yurt dışında doğan nüfusun, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada yüzde 23.8 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görüldü.
* Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya yüzde 16.5, Irak yüzde 6.1, Suriye yüzde 4.8 ve Azerbaycan yüzde 3.3 doğumlular izledi.
* Yurt dışı doğumlu olup Türkiye’de ikamet edenlerin yüzde 74’ü çalışma çağındaki 15-64 yaş arası nüfustan, bu nüfusun yüzde 45.6’sını erkekler, yüzde 54.4’ünü kadınlar oluşturuyor.