NASA, ISS'de mahsur kalan astronotların dönüşü için henüz tarih belirlemedi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan astronotların Dünya’ya dönüş tarihi henüz belirlenemedi.

Fotoğraf: NASA

NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams’ın yörüngedeki laboratuvarı yaklaşık bir haftalığına ziyaret etmeleri ve haziran ortasında geri dönmeleri gerekiyordu.

Ancak Boeing’in yeni Starliner mekiğindeki itici takımların arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından astronotların Dünya’ya dönüşü birçok kez ertelendi.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, bir aydan uzun süredir Dünya’ya dönüşü ertelenen iki astronotun, Boeing firması tarafından üretilen Starliner uzay mekiğinindeki teknik sorunları çözene kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) kalacağını duyurdu.

NASA’nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich, bir dönüş tarihi açıklamaya hazır olmadıklarını söyledi.

Stich yedekleme seçeneklerinin gözden geçirilmekte olduğunu da kabul etti. SpaceX’in Dragon kapsülü NASA astronotlarını uzay istasyonuna götürüp getirmenin bir başka yolu.

Mühendisler geçen hafta New Mexico çölünde yedek itici takımları üzerinde testlerini tamamladılar. Starliner’ın kenetlenmesinden önce neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışmak için parçalara ayıracaklar.