Bu ‘darbe yapmak’ fiilinin de suyunu çıkardılar, hep birlikte, elbirliğiyle. Hoşlanmadıkları kişiye ‘darbeci’ diyerek kavramın içeriğini sıfırladılar.
Solcuların hoşlanmadıkları her şeye ‘faşist’ demek gibi bir alışkanlığı vardır, hep eleştiririm. Bu ‘darbe’ iyice anlamsız bir söz haline geldi.
Öte yandan, bu ‘darbe’ denen şeyin meraklısı da az değil bu toplumda. “Ben solcuyum” diyen bir kişinin mutlak bir biçimde, her türlü darbeye karşı olması beklenir. Ilımlı solcu, radikal solcu olması da farketmez.
Ama burada, neydi, ‘Bayrak Mitingi’ mi, neyse, aralarda “Ordu göreve” diye haykıran ‘solcu’ gruplar görüldü. Bunlar herhalde, “Ordu habire bize karşı darbe yapıyor. Denge bozuluyor,” diye dertleniyorlardı.
Memleketin darbe teorisyenleri de bu durumu dallayıp budaklandırıyordu. “Demek ki ordu nihayet kendine yakışan ‘ilerici’ konuma geldi.”
Oysa elbette darbenin ‘ileri’ olanı yoktur. ‘İleri’ olmak, darbe olmayan bir toplumda yaşamaktır.