WhatsApp ve Facebook’un çatı şirketi Meta, yapay zeka modellerini eğitmek gerekçesiyle çalışanlarının çalışma biçimlerini, klavye vuruşlarını ve fare tıklamalarını izleyecek. Çalışanlar duruma tepkili.

Meta’nın altındaki şirketlerden bazıları şunlar:
- Threads
- Messenger
- Giphy
Şirket dün (21 Nisan) çalışanlarına Meta bilgisayarlarında ve dahili uygulamalarında çalışacak yeni bir aracın yapay zeka teknolojisi için eğitim verisi olarak kaydedeceğini duyurdu.
Bir Meta sözcüsü bilgisayar kullanan insanlara yardımcı araçlar geliştirirken modellerin insanların bunları gerçekte nasıl kullandığına dair gerçek örneklere ihtiyaç duyduğunu öne sürdü.
Verilerin başka bir amaçla kullanılmayacağını iddia eden şirket hassas içerikleri korumak için gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.
Çalışanlar rahatsız
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Meta çalışanı, bilgisayardaki en küçük hareketlerinin bile yapay zeka için kullanılmasını ve bunun yeni işten çıkarma beklentileriyle birleşmesini ‘distopik’ buldu.

Şirketten yakın zamanda ayrılan bir başka kişiyse takip aracının yapay zekanın herkese dayatılmasının son yolu olduğunu söyledi.
Meta, bu yıl içinde yaklaşık 2 bin çalışanı işten çıkardı. Önümüzdeki aylarda daha büyük çaplı işten çıkarmalar bekleniyor.
Geçen ay kısmi bir işe alım dondurma kararı alan şirketin martta yaklaşık 800 olan iş ilanı sayısı şu anda yediye kadar düştü.
Meta 2026’da yapay zekaya yaklaşık 140 milyar (yaklaşık 6,2 trilyon lira) dolar harcamayı planlıyor. Bu rakam bir yıl önce teknolojiye yatırılan miktarın neredeyse iki katı.