Merkez Bankası (MB) tarihi zirveye çıkan kartlı harcamaları enflasyonist baskının yanısıra kolaylığa bağladı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre ağustos itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,3 milyon.
Bu kartlarla ağustosta yapılan ödeme tutarı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar liraya çıkmıştı.
‘Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler’ başlıklı yazısında MB kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışta bireylerin nakit yerine kart kullanımına yönelmesinin belirleyici olduğunu kaydetti.
Tespitler şöyle:
“Bireysel kredi kartı (BKK) harcamalarının yaklaşık dörtte üçünün taksitsiz yolla yapılıyor olması ve nakit avans kullanım hacminin toplam kartlı harcamalarda düşük bir paya sahip olması da kredi kartlarının borçlanma amacıyla kullanılma eğiliminin düşük olduğu görüşünü destekliyor.
Dolaşımdaki paranın enflasyondan düşük büyüme oranı, daha fazla kişinin günlük işlemlerinde nakit yerine kartları tercih ediyor olduğu görüşünü destekliyor.
Tüketici ödeme alışkanlıklarında enflasyonist baskılar ve nakit yerine kart kullanımının getirdiği kolaylık nedeniyle ortaya çıkan önemli bir değişikliği yansıtıyor.
Politika yapıcıların ve analistlerin ekonomideki talep koşullarını ve hanehalkı borcunu değerlendirirken devam etmesi muhtemel bu davranış değişikliklerini dikkate alması gerekiyor.
Çoğunlukla borçlanma ihtiyaçlarından bağımsız olan kart kullanımındaki artış, borçlu talebindeki artıştan ziyade harcama davranışındaki değişimi yansıttığı için, yalnızca kredi kartı kullanımı gibi geleneksel göstergelere dayalı çıkarımlar yanlış yorumlara neden olabiliyor.”