Geçen yıl Kahramanmaraş ve Hatay’da aynı gün peşi sıra yaşadığımız büyük felaket, 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara depremini de daha farklı bir bilinçle hatırlamamıza neden oluyor. İstanbul ve Marmara’nın deprem riski buralardaki sanayi yoğunluğunun dönüştürülerek nasıl Konya ve Ankara gibi hızla sanayileşen deprem güvenli bölgelere taşınması enine boyuna değerlendiriyor. EKONOMİ Gazetesi 17 Ağustos’un yıldönümünde Cuma günü “Depreme Dayanıklı Yapılar” sayfalarında “Gündemde Taşınma Var” başlığıyla Ankara Haber Müdürümüz Hüseyin Gökçe’nin sanayi önderinden derlediği görüşlere yer verdi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “Yalnızca deprem riskini değil en son müsilaj hadisesinde de gördüğümüz çevre felaketini de yönetebilmek için sanayinin Marmara dışına kaydırılması önemli” değerlendirmesini dikkatle not ettik. Hisarcıklıoğlu, “Bu değişimin bir anda olabilmesi mümkün değil, fabrikaları birden söküp götürmek akla uygun değil. Ama zaman içinde ve doğru bir teşvik sistemi tasarlanırsa olabilir.” Diyor.
İç Anadolu bölgesindeki yeni sanayi odaklanmasının merkezleri olarak 12 OSB’si bulunan Konya ve 13 OSB’si bulunan Ankara öne çıkıyor. Elbette İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın işaret ettiği “İstanbul’daki tüm sanayi firmalarının samimi ve sağlıklı bir check-up’ının yapılması” elbette bu dönüşüm hareketinin başlangıcını oluşturacak. ASO başkanı ve TOBB yönetim kurulu üyesi Seyit Ardıç’ın 6 Şubat depremlerinin hemen ardından bu dönüşümün düşünce önderliğini yaptığını, KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen’in hazırlattığı raporlarla Konya’nın olası dönüşümdeki yerini gösterdiğini hatırlatalım.