İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Özel okulların yıllık ücretleri Portekiz’de yıllık 6 bin dolar, Brezilya’da 5 bin dolarken Türkiye’de 20-30 bin dolar dolayında bulunuyor” dedi.

Asgari ücret, Aralık 2024’te yüzde 30 zamla 22 bin 104 liraya çıkarılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücreti açıklarken ‘enflasyona mücadele sürecinin zarar görmemesi adına dengeli ve ölçülü şekilde hareket etmek durumunda’ olduklarını söylemişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisanda aylık enflasyonun yüzde 3 arttığını, yıllıksa yüzde 37,86’ya düştüğü duyurdu.
Eğilmez, Türkiye’de son yıllarda gözüken sorunların yüksek enflasyon, düşük büyüme gibi sorunlarla sınır olmadığını belirterek gelir dağılımının hızla bozulması ve orta sınıfın yok olmasının çok büyük bir sorun olduğunu söyledi.
Eğilmez konuya ilişkin internet sitesinde şunları yazdı:
* Türkiye’de son yıllarda ortaya çıkan sorunlar yüksek enflasyon, düşük büyüme gibi sorunlarla sınırlı değil. Bunların yanı sıra gelir dağılımının hızla bozulmuş olması, orta sınıfın yok olması çok büyük bir sorun olarak ortada duruyor.
* Nüfusun 17 milyonu Portekiz ortalamasında yıllık gelire (kabaca 27 bin dolar), 17 milyonu Brezilya düzeyinde yıllık gelire (kabaca 10 bin dolar), 17 milyonu Tayland düzeyinde (kabaca 7 bin dolar), kalan 35 milyonu da Ürdün düzeyinde (kabaca 4 bin dolar) yıllık gelire sahip durumda.
* Buna karşılık örneğin özel okulların yıllık ücretleri Portekiz’de yıllık 6 bin dolar, Brezilya’da 5 bin dolar iken Türkiye’de 20-30 bin dolar dolayında bulunuyor. Özel okul ücretleri yıllık kişi başına geliri Türkiye 4 katı dolayında olan Fransa, Almanya ve İtalya’da 20 bin dolar dolayında.
* Eskiden Türkiye’de gelirler düşüktü ama hayat Avrupa kadar pahalı değildi, bir başka ifadeyle satın alma gücü yüksekti. Satın alma gücü paritesine göre kişi başına gelirimiz bugün de yüksek gibi görünmekle birlikte bunun düşük tutulan kurdan kaynaklanan bir yanılsama olduğunu biliyoruz.
* Kiralar, otomobil fiyatları, gıda maddeleri fiyatları Avrupa’dan ve dünya ortalamalarından daha yukarıda. Bu gelişme, son on yılda ve özellikle de faiz neden enflasyon sonuç yaklaşımının yaşama geçirildiği son birkaç yılda çok daha görünür hale geldi.