Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, LGBTİ’leri istihdamda ‘dezavantajlı gruplar‘ arasında saymadıklarını ve işgücüne katılımı destekleme politikaları kapsamında yer vermediklerini açıkladı.
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ise LGBTİ’leri gelir yoksulluğuna mahkum edildiğini belirterek, mevcut sisteme tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA
CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın LGBTİ’lerin istihdam politikalarında içerilmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesine yanıt geldi.
Bakanlığın verdiği cevapta LGBTİ’lerin adı anılmazken, “Özellikle dezavantajlı grupların işgücüne katılımının desteklenmesi, ayrımcılık ve sosyal dışlanma konusunda aldığı tedbirler kadın, çocuk, engelli, genç, eski hükümlü, Roman, göçmen, yoksul veya yoksulluk riski altında bulunan, madde bağımlısı ve mevsimlik işçi olarak çalışanları kapsamaktadır” denildi.
Mevcut durumun ifadesi: Vahim
Bakanlığın verdiği cevabın önemli bir toplumsal soruna işaret ettiğini söyleyen SPoD Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Yılmaz, “Bakan’ın Türkiye’nin istihdam ve sosyal içerme politikasının LGBT’leri kapsamadığına ilişkin açıklaması bir yandan mevcut durumun ifadesi, diğer yandan da bu açıklıkla ifade edilmesi vahim” diye konuştu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde bir ülke olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Avrupa Birliği 1997 yılında imzalanan Amsterdam Anlaşması’ndan başlayarak cinsel yönelim temelli ayrımcılığı, ayrımcılık yasağı kapsamına almış durumda. 2003 yılında yayınlanan İstihdam Direktifi’nde AB’nin çalışma hayatında cinsel yönelim temelli ayrımcılıkla mücadele edeceği açıkça belirtilmiş. Bakan’ın bu açıklamaları Türkiye’de izlenen istihdam politikası ve sosyal politikaların AB’nin sosyal içerme yaklaşımından ne kadar uzak olduğunun kanıtı niteliğinde” ifadelerini kullandı.
LGBTİ’ler yoksulluğa mahkum ediliyor
LGBTİ’lerin işe alımında ve terfi süreçlerinde ayrımcılıkla karşılaşabildiğini söyleyen Volkan Yılmaz, “Özellikle trans kadınların büyük çoğunluğu kamu tarafından işçiler lehine düzenlenmemiş bir çalışma alanında seks işçiliği yapmak dışında bir seçeneğe sahip değiller. Bu ayrımcılıkla mücadele etmemek, LGBTİ’leri gelir yoksulluğuna mahkum etmek demek” yorumunu yaptı.
Halbuki kapsayıcı bir çalışma hayatı oluşturmanın mümkün olduğunu ifade eden Volkan Yılmaz, sosyal içerme politikalarının bugünkü gibi yönetenlerin ahlak anlayışlarını yerleştirmenin değil, toplumda farklı grupların maruz kaldığı dışlanmışlığı tersine çevirmeyi hedeflemesi gerektiğini vurguladı.