İstanbul’da Beykoz’a bağlı Bozhane, Öğümce,Göllü,Paşamandıra ve Çayağızı köylerinden geçen Riva deresinin ölü sazan balıklarıyla dolduğu görüldü. Köylüler balık katliamından kimyasal atıklarını gizlice dereye akıtan fabrikaları sorumlu tuttu.

Fotoğraflar: DHA
DHA’nın haberine göre İstanbul’daki yağmurun etkisiyle debisi yükselen ve bulanık akan Riva deresinde günlerdir suların aşırı köpüklü aktığı belirtildi.
Bölgede yaşayan köylüler ise kıyıya vuran ölü balık manzalarına isyan etti. Bölgede 60 yıldır balıkçılık yapan Şeref Cesur, “Küçük yaştan beri bu derede, hem balık tutarız, hem yüzeriz. Susuz kaldığımız zaman suyunu içerdik” şeklinde konuştu.
‘Zehirli maddeler balıkları öldürüyor’
Cesur, Ömerli bölgesine fabrikalar kurulduğundan bu yana, havuzlarda biriktirilen kimyasalların tankerlerle gizlice dereye boşaltıldığını iddia etti. Bölgedeki balık ölümlerinin bir haftadır devam ettiğini söyleyen Öğümce Köyü muhtarı Sıtkı İlter de, “Tahminimiz fabrikaların atıkları, zehirli maddeler balıkları öldürüyor “ dedi.
Öte yandan derenin çevresinde yaşayanların anlattıklarına göre benzer balık ölümleri önceki yıllarda da gözlendi. Ancak bu boyuttaki ölümlere ilk kez tanık olduklarını belirten köylüler, ölümlere hangi faktörün yol açtığı belirlenmesine yönelik bir çalışmanın da yapılmadığını söyledi.