Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konut sektörünü canlandıracak üç yeni paket açıkladı. Buna göre, ilk defa konut sahibi olacaklar 10 yıl vade ve 0,99 faiz oranıyla ev sahibi olabilecek. Paketlerin ayrıntılarını da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareler doğrultusunda ‘İlk evim Konut Finansman Paketi‘, ‘Genişletilmiş Konut Finansman Paketi’, ‘İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi‘ olmak üzere üç çözüm paketi oluşturdu. Konuya ilişkin ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Twitter hesabından paylaştı.
AA muhabirinin derlemesine göre, Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı destekler kapsamında, ‘İlk evim konut finansman paketi’ çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.
Döviz ve altınını satanlara destek
İkinci paket olan ve döviz, altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek ‘genişletilmiş konut finansman paketi’yle de kamu bankalarınca, birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan’dan önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Merkez Bankası’na (TCMB) satılmasıyla karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak.
İnşaat şirketlerine kredi garanti paketi
KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği inşaat sektörüne özel kredi garanti paketiyle de 1 Mayıs itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları hedefleniyor. Söz konusu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı.
Söz konusu işletmeler bu destekten yararlanmak için bir yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek, bu fiyatları sitelerinde kamuoyuyla paylaşacak ve kredi veren kuruluşa bildirecek.