RIFAT DOĞAN
Soma’da köylülerin fiili direnişi ve hukuki zaferiyle Yırca’dan ayrılmak zorunda kalan Kolin şirketi beş köyü etkileyecek termik santral ve baraj projesi için bazı bölgelerde ağaç kesimine başladı. Kolin, Alevilerin kutsal mekanlarının bulunduğu Kozluören köyünden enerji nakil hattı geçirmeyi planlarken, köylüler direniş örgütlemeye başladı.
Yırca’dan kovuldu, termik santrali beş köyün ortasına kuracak
Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde termik santral için yaklaşık 7 bin zeytin ağacını katleden Kolin firması, köylülerin fiili direnişi ve yargıdan gelen iptal kararı üzerine çekilmek zorunda kalmıştı.

Ağaç kesimi tam gaz…
Bunun üzerine yer arayışlarına başlayan Kolin Bozarmut, Türkpiyale, Kayrakaltı, Çerkez-Sultaniye ve Alevilerin yoğun yaşadığı Kozluören köylerini doğrudan etkileyecek ve içinde kül barajı, açık kömür ocakları, beton santralleri, bölgenin suyunu kendine ayıracak iki ayrı gölet, isale hatları, enerji nakil hatları ve kömür taşıma bantlarının da yer aldığı termik santral projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak, ÇED sürecini başlattı.
Projeye göre Bozarmut köyü, Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri termik santralin kurulacağı bölgede kalırken, bütün köyleri etkileyecek enerji nakil hattı ile kömür taşıma bandı Alevilerin yaşadığı Kozluören Köyü’nde bulunan kutsal noktası olan yatırlardan geçecek, köyün dibinde baraj yapılacak.
Alevi köyü toplantı yaptı, neler yapabileceklerini konuştu

Barajın yapilacağı nokta…
Kozluören köyü enerji nakil hattı ve kömür taşıma bandının kendileri açısından büyük bir öneme sahip ‘yatır’lardan (mezar) geçeceğini belirterek, termik santral projesine karşı neler yapabileceklerini konuşmak için toplantı yaptı. Toplantıda köyün yakınına kurulacak baraj ve termik santral projesine karşı başlatılması hedeflenen direniş için bir komite kurulması kararı alındı.
‘Doğamız bozulacak’

Selver Yeldoğan…
Almanya’da 35 yıl yaşadıktan sonra Kozluören köyüne dönen Selver Yeldoğan, Diken’e şunları söyledi: “Bu köyde doğdum büyüdüm. 18 yaşına kadar bu köyde yaşadım daha sonra yurt dışında 35 yıl yaşadım. Geri döndüm. Bu doğa güzelliği içinde yaşarken termik santrale de baraj projesine de karşıyım. Çünkü doğamız bozulacak. Kutsal yerlerimizden geçirecekler. 150 metre uzağından geçireceklerini söylüyorlar ama yine biz o gürültüyü duyacağız. Yine oradan çıkan tozdan etkileneceğiz.”

Sabriye Akın…
Annesi Sabriye Akın’ı gösteren Yeldoğan, “Bu kadın 85 yaşında. Doğa bozulursa bu kadın burada nasıl yaşayacak” diye sordu.
Akın ise torunlarının her yıl köyü ziyaret ettiğini belirterek onların köye bu doğa ve bu ormanlar için geldiğini kaydetti.
‘Proje kutsal mekanlarımızdan geçecek’

Kozluören köyü…
Kozluören köyünden İsmail Çolak, projeye neden karşı çıktıklarını şu sözlerle anlattı: “Bizim köyümüz Alevi köyü. Bizim için çok kıymetli olan yatırlarımız var. Buradan enerji nakil hattı ve kömür taşıma bandı geçirecekler. Baraj için ağaçlarımızı kesmeye başladılar. Termik santralin kurulacağı yerden poyraz rüzgarıyla bütün kül ve toz bizim köye gelecek. Nefes alamayacağız. Doğamızın katledilmesini istemiyoruz. Buna karşı mücadele edeceğiz.”
‘Çocuklarımızın ezilme tehlikesi var’
Termik santral projesinden etkilenecek diğer bir köy ise Bozarmut. Proje nedeniyle köy ortasından geçen yol, köylüleri canından bezdirmiş. Çocuklarının her an ezilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten köylüler, kamyonların otobandaymış gibi köy ortasından hızla geçtiğini, siren sesi nedeniyle rahatsız olduklarını belirtti.
Köylüler, toz nedeniyle içme sularının kirlendiğini kaydederken, buna karşı yetkililere seslendi.
Sosyal Haklar Derneği Soma Şubesi ve Greenpeace üyeleri termik santral projesiyle ilgili incelemelerde bulunarak köylülere söz konusu proje karşısında başlatacakları direnişte yanlarında olacaklarını iletti.
Gençlere iş vaadi
Kolin’in köylüleri termik santral projesine ikna etmek için iş vaadi sunduğu belirtilirken, Kayrakaltı köyünden bir grup genci bu amaçla işe aldığı öğrenildi.