Kolin yine ağaç kıyımına girişti: Köylüler direnişe geçiyor

 

RIFAT DOĞAN

rfatdogan@gmail.com

Manisa’nın Soma ilçesinde beş köyün ortasına termik santral kurmak için çalışmalarını hızlandıran Kolin firması, Kozluören köyünden geçireceği enerji nakil hattı ve kömür bandı için ağaçları kesmeye başladı.

kozluoren.jpg4

Soma’ya bağlı Yırca köyünde termik santral için yaklaşık 7 bin zeytin ağacını kesen Kolin, köylülerin fiili direnişi ve yargıdan gelen iptal kararı üzerine çekilmek zorunda kalmıştı.

Bunun üzerine yer arayışına giren firma Bozarmut, Türkpiyale, Kayrakaltı, Çerkez-Sultaniye ve Alevilerin yoğun yaşadığı Kozluören köylerini kapsayan yeni bir termik santral projesi için ÇED süreci başlatmıştı.

‘Bu katliama dur diyeceğiz’

Santral için enerji nakil hattı ve kömür taşıma bandının geçeceği köylerden Kozluören’de ağaç kesimi tam gaz devam ediyor. İki gün önce köylülerin engellediği kesim bugün tekrar başladı.

Kozluören köyünden İsmail Çolak, ağaç kesiminin hızla devam ettiğini belirterek yarın köylüler olarak ağaç kesimini durdurmak için direnişe geçeceklerini söyledi. Çolak, “Doğamızı ağacımızı korumak için elimizden geleni yapacağız. Bu katliama dur diyeceğiz” dedi.

Kolin firmasının yarın kesim alanına jandarmayla geleceği bilgisini de paylaşan Çolak, destek çağrısında bulundu.

Kolin’in enerji nakil hattı ve kömür taşıma bandını geçireceği noktalarda Alevilere ait kutsal yatırlar da bulunuyor.

yatir

Yırca direndi ve kazandı: Danıştay ‘acele kamulaştırma’ kararını esastan iptal etti

Yırca mücadeleyi kazandı ama Zeytinlik Yasa Tasarısı hala tehlike

Şimdi de ÇED olumlu raporu iptal: Kolin artık Yırca’ya dokunamaz!

Güler misin ağlar mısın: Yırca’da hukuksuzca 6 bin ağaç kesen Kolin 60 bin fidan dikecek; amaç ‘halkı bilinçlendirmek’!

Direnişte nihai zafer: Yırca’ya santral iptaline onay, Kolin başka yer arıyor

Yırca’da hukuksuzca kesilen 7 bine yakın ağacın yerine fidanlar dikildi

Danıştay ‘esastan’ iptal etti ama AKP’li vekil ısrarlı: Yırca’ya termik santral yapılacak

Yırcalılar ‘ibret olsun’ diye 6 bin 666 ağacı yeniden dikiyor