Şeker fabrikalarının özelleştirilme sürecinde sona gelindi. Bor ve Kırşehir şeker fabrikaları satıldı.
Ankara’daki Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda bugün Kırşehir ve Bor şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için ihale düzenlendi.
Bor Şeker Fabrikası için sekiz, Kırşehir Şeker Fabrikası için de 11 firma teklif verdi.
Bor’daki fabrika Doğuş Çay’ın
Bor Şeker Fabrikası’nın satışı için ihalede ilk olarak kapalı zarf içinde elemesiz teklifler alındı.
Üç elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 245 milyon lira, artırım aralığı ise 1 milyon lira olarak belirlendi.
Açık artırma sonunda ihaleyi 336 milyon lirayla Doğuş Çay’ın sahibi Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. kazandı.
Kırşehir’deki fabrika Tutgu Gıda’nın
Kırşehir’deki fabrikada da yine kapalı zarf aşamasının ardından dört elemeli tur yapıldı. Açık artırmada başlangıç tutarı 300 milyon lira, artırım aralığı da 1 milyon lira olarak belirlendi.
Bu fabrika için ihaleyi de 330 milyon lirayla Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. kazandı.
İhaleler onayın ardından kamuoyuna duyurulacak.
CHP’den protesto
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile bir grup milletvekili ihalelerin yapıldığı salondaydı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, protesto sırasında şunları söyledi: “Bu kurul ne yazık ki ülkenin en önemli kaynaklarını peşkeş çekmeye gelmiştir. Toplumdan haberdar edilmeden baskın bir ihaleyle size ait olmayan bu kaynakları satma hakkınız yoktur. Sizler satıcılar, sizler alıcılar; bu ülkeye, bu ülkenin kaynaklarına ihanet etme hakkınız yoktur. Protesto ediyoruz. Şeker fabrikalarının satışına itiraz ediyoruz. Bunu yapmak ülkeye hainliktir.”
Ağbaba da “Bu maalesef şekerin idamıdır. Şeker milletindir, sizin değildir. 2019’da bilin ki bunu kamulaştıracağız” dedi.
CHP’li milletvekilleri daha sonra ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’ diye slogan atıp salondan ayrıldı. İhaleye ise bir süre ara verildi.
Toplamda 14 şeker fabrikası özelleştirilecek.