AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu, 14 şeker fabrikasını özelleştirmek yerine bu fabrikaların yanıbaşına kimyasal ya da tarımsal yeni fabrikalar kurulması gerektiğini söyledi.
Hükümetin özelleştireceği şeker fabrikaları arasında Çorum, Bor, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş tesisleri bulunuyor.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine karar verilmesinden sonra muhalefetten ve halktan yoğun tepkiler gelmişti.
Hükümet yetkilileriyse kararın arkasında duracaklarını ifade ederek ihalelerin nisan ayında yapılacağı belirtilmişti.
İtirazlar
Fabrikaların satışına dair iki türlü itiraz bulunuyor. İlki, özelleştirilme sürecinde izlenecek yanlış bir yol ya da atılacak hatalı adımın, hem yerli şeker sanayisi hem de şeker tarımını olumsuz etkileyebileceği, buna ek, fabrikaların kapatılıp değerli arsalarına kullanılacağı yönünde.
Diğer itirazsa, fabrikaların satılması halinde halkın, insan sağlığına zararlı olduğu öne sürülen nişasta bazlı şekere mahkum olacağı şeklinde.
Hükümetse fabrikaların üretiminin devam edeceği şekilde düzenlemeye asgari beş yıl boyunca üretimi garanti edecek hükümler koyulacağını açıklamış, nişasta bazlı şeker içinse kotayı yüzde 5’e düşürmüştü.
BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan AKP’li Uslu, sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmadığını belirterek, illa özelleştirilecekse, işletmelerin özelleştirilebileceğini ve buraların devletin malı olmaya devam edebileceğini söyledi.
“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde zarar eden fabrikalar yerine kar eden fabrikaların özelleştirilmesini asla doğru bulmuyorum” diyen Uslu, bu fabrikalar zaten zarar etmediğini kaydetti.
Fabrikaların zarar etmesi halinde bu bölgelere tarımsal ve kimyasal yeni fabrikalar, atölyeler kurmanın mümkün olduğunu ifade eden Uslu, “Örneğin Çorum’da arazimiz geniş. Mesela şeker fabrikasının hemen yanında ispirto fabrikası niye kurulmaz” diye sordu. Uslu, bu konudaki düşünceleri hükümet yetkililerine de ilettiğini söyledi.
‘Beş sene deneme süresi olmaz’
AKP’li vekilin görüşleri özetle şöyle:
“* Bir kere satıldı mı deneme süresi falan olmaz. Buraları satıp elden çıkardığınız zaman bir daha yeniden yapma ya da geri alma şansınız yok. Yani kota koydunuz, 5 yıl üretimde kaldı falan… 5 yıl sonra ne olacak? Garantisi yok.
* Bu fabrikalarda işlev ya da üreticilerden değil, işletmecilikten kaynaklanan hatalar var. Bu fabrikaların yanı başına neden kimyasal ya da tarımsal yeni fabrikalar kurmuyoruz? Bunu tartışmaya açmak lazım.
* Ben bürokratların hükümeti yanılttıklarını düşünüyorum. Örneğin istihdam artacak diyorlar. Bana bir tane özelleştirilen işletme gösteremezler ki, işletmede işçi sayısı ve istihdam artmış olsun. İşveren niye alsın, madem fabrika zarar ediyorsa, maliyetleri yüksekse.
* Sözleşmeli üreticilik yaparsınız, oraya ilave fabrikalar kurarsınız, işletmecilikten kaynaklanan hataları giderirsiniz veya illa özelleştirecekseniz çalışanlara, üreticilere kooperatiflere verirsiniz, kooperatiflerde yanlışlar varsa onu gidermiş olursunuz, veya mülkiyet devlette kalır işletmeyi özelleştirirsiniz, ve ya daha olmadı devletin burada altın hissesi bulunur.”
‘Şeker’ düzenlemesi Meclis’ten geçti: NBŞ kotası yüzde 5’e indi
Hükümetten ‘şeker’de iki düzenleme: NBŞ kotası düştü, üretim eksikliğine ‘ayar’
Başbakan ‘düzeltti’: Bakanlığın şeker fabrikalarını satın alması söz konusu değil
Gıda mühendisi Şık: Şeker fabrikalarının satışından gelecek para tedaviye gidecek
Erdoğan, ‘Şeker fabrikalarını sattırmaz’ beklentisini boşa çıkardı: Yapacağız
Bozdağ: Şeker fabrikalarının özelleştirilmeyeceğini hiç söylemedik
Çiftçinin şeker isyanı: Dana getirecem, inek getirecem, lan bırak yalan söyleme!
AKP sözcüsünden yalanlama: Erdoğan şeker fabrikaları satışına müdahale etmeyecek
Bulut, iddialı konuştu: Cumhurbaşkanı şeker fabrikalarının satışına izin vermez
Raporu var: Cargill şeker fabrikalarının satışı için hükümete üç senaryo çizmiş
Ağbal şeker fabrikalarını ’40 bin kere’ düşünmüş: Bunlar ‘sosyal özelleştirme’
Özelleştirmeye tepki: Anadolu’da ‘Cumhur ittifakı’na karşı ‘şeker ittifakı’ kuruldu
CHP’li Orhan: Şeker fabrikalarının satılması bir halk sağlığı sorunudur
Başbakan şeker fabrikalarını özelleştirmek için kararlı: Geri adım atmayacağız
CHP’li Ağbaba: Erdoğan ve Tiilerson’un gündemi şeker fabrikalarının satışıydı
Şeker-İş uyardı: Fabrikalar satılırsa nişasta bazlı şekere mahkum oluruz
İhale açıldı: Hükümet 14 şeker fabrikasını ‘davetli’ şirketlere satacak
İki ayda tamamlanacak: Hükümet 14 şeker fabrikasının satışı için harekete geçti