Geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla başlatılan ‘nöbetçi yayın yönetmeni’ kampanyasına katılan dokuz isim daha ifadeye çağrıldı.

Gazetenin kampanyasına destek verdikleri için haklarında soruşturma başlatılan gazeteci Erol Önderoğlu, gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve akademisyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, iki hafta sonra ise serbest bırakılmışlardı.
Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla 16 Ağustos’ta geçici olarak kapatılmıştı.
‘Örgüt propagandası yapmak’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Özgür Gündem’in yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Son olarak gazetenin yayın danışma kurulu üyesi dilbilimci Necmiye Alpay, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
‘Nöbet günü yayınlanan haberlerin içeriği’
DİHA’nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Çilem Küçükkeleş, Derya Okatan, Said Sefaoğlu, Tuğrul Eryılmaz, Dicle Anter, Hasan Cemal, Hasan Hüseyin Tahmaz, Murat Uyurkulak ve Nadire Mater Hakkında soruşturma başlattı.
Dokuz ismin ifadeye çağrılma gerekçesi olarak ise nöbete katıldıkları gün gazetede yayınlanan haberlerin içeriği gösterildi.
15 gün içerisinde başsavcılığa ifade vermeleri istenen dokuz isim, ifade vermeye gelmezlerse haklarında ‘zorla getirilme kararı’ çıkartılacak.
Mater ve Eryılmaz adliyeye gitmişti

Dokuz ismin arasında aynı kampanyaya katıldıkları için haklarında daha önce soruşturma başlatılan Nadire Mater ve Tuğrul Eryılmaz da bulunuyor.
Mater ve Eryılmaz, haklarında soruşturma başlatılan üç isimle birlikte ifade vermek için adliyeye gitmiş ancak savcıyı makamında bulamamıştı.
Beş ismin ifadesinin emniyette alınacağı açıklanmıştı.