Özgür Gündem gazetesindeki nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasında yer aldığı için, dün gazeteciler Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin ile birlikte tutuklanan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın hayatı insan hakları mücadelesi ile dolu.

Fotoğraf: DHA
Gazeteci Celal Başlangıç’ın 2012 yılında aktardığına göre, Prof. Dr. Fincancı, 2012 turist kılığında gittiği Bahreyn’de işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen gencin vücudundan doku örnekleri almış, örnekleri Türkiye’ye getirmiş ve yaptığı otopside gencin işkenceyle öldürüldüğünü tespit etmişti.
Prof. Fincancı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı sıfatıyla, Gezi eylemleri sırasında Kabataş’ta ‘üstü çıplak, deri eldivenli’ göstericilerin saldırısına uğradığını söyleyen bir kadına verilen Adli Tıp Kurumu’nun raporunun güvenilmez olduğunu söyleyerek gerçeğin ortaya çıkmasına da katkı sağlamıştı.
Fincancı, işkenceye karşı verdiği mücadeleyle 2014 yılında altıncı kez dağıtılan Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün de Angie Zelter ile birlikte sahibi olmuştu.

Fincancı, turist kılığında gittiği Bahreyn’de yakalanmamak için hicap giymişti. (Fotoğraf: milliyet.com.tr)
Cizre raporunu hazırlayanlardandı
Dönemin başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Edepsiz kadın… Haddini bil” diyerek hedef gösterdiği Amberin Zaman’a destek vererek Erdoğan’ı ‘derhal özür dilemeye’ çağıran isimlerden biri olan Fincancı, yine 2014’te IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye yardım çağrısında bulunan aydınlardan biri olmuştu.
Geçtiğimiz Eylül ayında çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Tarık Akan, Pelin Batu, Fazıl Say, Ali Nesin, Kadir İnanır gibi isimlerle birlikte hükümete ve PKK’ya ateşkes çağrısı yapan grupta da yer alan Şebnem Korur Fincancı, ekim ayında da yine insan hakları ihlallerine vurgu yapan devletin yerine getirmesi gereken yükümlülükleri anımsatan bir akademisyen mektubunda da imzacı olmuştu.
Fincancı AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki yasa teklifinin siyasal bir linci hedeflediğini savunarak milletvekillerine ‘Hayır’ oyu verme çağrısı yapan aydın grubunda da yer alıyordu.
Evrensel’in aktardığına göre, çatışmaların haftalarca devam ettiği ve yerlebir edilen Cizre’ye gelen İHD ve TİHV heyetinde de yer alan ve inceleme yapan Fincancı, “Bodrumlarda çocuklara ait kemik parçaları var. Bu bir soykırım girişimidir” demişti.
Şebnem Korur Fincancı kimdir?
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, adli tıp, işkencenin saptanması ve rehabilitasyonu alanlarında, dünyaca bilinen bir uzman.
Birleşmiş Milletler tarafından işkencenin saptanmasında uluslararası standart kılavuz olarak kabul edilen İstanbul Protokolü belgesinin oluşturucularından ve eğitmenlerinden olan Fincancı, protokolün uygulanması ve işkencenin saptanması konusunda birçok eğitim verdi.
Adli Tıp Kurumu’nda ihtisas kurulu üyeliği ve başkanlığı yapan Fincancı, sendikacı Süleyman Yeter’in öldürülmesi, Manisalı gençlere işkence yapılması ve Umut davasıyla ilgili dosyalarda işkenceyi saptayan isimdi.
Aynı zamanda Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin kurucu üyesi olan Fincancı, 1996’da Birleşmiş Milletler Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi adına, Bosna’daki toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin otopsi çalışmalarında da yer aldı.