'İtlaf' değil 'katır intiharı'ymış: Şırnak Valisi katırların düşüp öldüğünü söyledi

 

TSK’ya ait savaş uçaklarının aralarında çocukların da olduğu 34 kişiyi öldürdüğü Roboski’de kaçakçılıkta kullanılan katırların jandarma güçlerince itlaf edilmesine ilişkin Şırnak Valisi Ali İhsan Su, katırların vurulup ölmediğini, silah sesinden korkup uçurumdan düştüklerini söyledi.

Korkup korkup atlıyorlarmış

roboski katir sb

Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, katır itlafıyla ilgili bilgi almak için HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) üyeleriyle birlikte Şırnak’a giden CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, Vali Su ile yaptıkları toplantıya ilişkin, “Vali görüşmede bize, katırların vurulup öldürülmediğini, ancak silah sesinden korkup, uçurumdan düştüklerini söyledi” dedi.

‘Hayvan haklarına aykırı’, sonuç 25 katır ölümü

Valiliğin katır itlafıyla ilgili ‘garip’ açıklamaları bununla da sınırlı değil. Şırnak’ta günlerdir 25 katır itlaf edilmesine rağmen, valilik yazılı bir açıklama yaparak kaçakçılıkta katır kullanılmasının ‘hayvan haklarına aykırı’ olduğunu belirtti.

CHP’li Onur ile yapılan görüşmeye dair bilgi verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Valiliğimizce, katırların kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldığı, özellikle sigara kaçakçılığında kullanıldığı, katırların bu anlamda gayri yasal işlerde kullanılmasının doğru olmadığı, bunun hem hayvan hakları bakımından hem de taşınan kaçak sigaraların insan sağlığına verdiği zararlar ve insan hakları açısından da doğru olmadığı, bu anlamda hepimizin kaçakçılık faaliyetlerine karşı çıkmamız gerektiği, ilgili vatandaşları bu konuda kendilerinin de uyarmasının uygun olacağı ifade edilmiştir.”

Valiliğin kaçakçılıkta katırların kullanılmasını hayvan haklarına aykırı olduğu gerekçesini dile getirdiği Şırnak’ta itlaf edilen katır sayısı 25’i buldu.

Katırların nasıl öldüğüne dair bilgi veren Onur, “Boyunlarından vurulmuş 15 katır derhal ölmüş. Diğerleri kaçmış. ancak kaçanları da askerler yakalayıp vurmuşlar” diye konuştu.

Onur, Vali Su’nun ‘hayvan hakları’ temelli açıklamasını da şöyle yorumladı: “Vali katırların kaçakçılıkta kullanılmasına hayvan hakkı ihlali dedi. Peki, katırları öldürerek onurlarını mı kurtarmış oldular?”