Irak’ta terör estiren ve 80’i aşkın Türkşye vatandaşını rehin tutan radikal Sünni terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye’deki faaliyetleri konusunda yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. IŞİD’e katılıp yaralanınca sınırda TSK’ya ‘teslim edilen‘ 14 yaşındaki Taylan’ın yaşadığı Ankara’daki Hacıbayram mahallesinde, en az 30 kişinin IŞİD saflarında savaşmak için Suriye’ye gittiği belirtiliyor.
‘Aralarında çocuklar da var’
Milliyet gazetesinden Ömür Ünver’in haberine göre, kentsel dönüşüm nedeniyle okulun yıkıldığı mahallede ‘cihat’ için Suriye’ye gidenler arasında çocuklar da var; fakat devletten gelip bu durumu soruşturan yok. Mahallenin 25 yıllık muhtarı Arif Akbaş, ”Son 7-8 aydır mahallemizden cihat diye Suriye’ye gidenler oluyor. Net rakamı bilmiyoruz, duyumlardan öğreniyoruz. Şu anda 30’un üstünde kişi Suriye’de. Bunlar arasında çocuklar da var” dedi.
‘Zalim Esad’la savaşmaya gittiler deniliyor’

14 yaşındaki Taylan Şanlıurfa’da tedavi görüyor.
(Fotoğraf Milliyet’ten alınmıştır.)
Akbaş, devlete çağrıda da bulunarak, ”Komşumuz olan Yıldırım Beyazıd ve Atıf Bey mahallelerinden de giden yok. Gidenlerin ardından yakınları, ‘zalim Esad’a karşı savaşmaya gittiler’ diyorlar. Devletten bu konuda gelip soran olmadı” diye konuştu.
‘Sayı 30’un çok üzerinde’
Bir mahalle sakiniyse, Suriye’ye gidenlerin bir dönem bir binanın altını kiralayıp mescit olarak kullandığını anlattı. Buna göre burada dini sohbetler yapılıyordu; anca sorun, polisin binayı kapatması sonrası çözülmedi: “Şimdi de mahalledeki bir başka yerde zaman zaman toplanıyorlar.” Bir diğer mahalle sakiniyse Suriye’ye gidenlerin sayısının 30’un çok üzerinde olduğunu savundu.
‘Okul çok büyük sorun’
Ankara’daki en eski yerleşimlerden biri olan, daha çok gecekonduların bulunduğu Hacıbayram’dan kentsel dönüşümün ardından yaklaşık 2 bin kişi göç etmiş. Kentsel dönüşüm, mahallede açık bir eğitim sorununa da yol açmış. Mahallede 200-250 öğrenci olduğunu anlatan muhtar Akbaş, sözlerine şöyle devam ediyor:
”Ancak, mahallemizde bulunan Yahya Galip Kargı İlköğretim Okulu yıkıldı. Turgut Reis İlkokulu ise bir başka amaçla kullanılıyor. Bu durum mahalleden ayrılanlar için önemli bir gerekçe oluşturdu. Çünkü çocukların okulu büyük sorun. Çalışmalar bittiğinde iyi olacak ama dokusu bozuldu. Mahallemizde eğitim seviyesi ilkokul düzeyinde, okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı da çok.”
Mahallelilerden bazılarıysa, Milliyet’le görüşmelerinde ‘uyum sorunu yaşayan‘ çocuklardan bir kısmının Taylan eğitimlerini yarıda bıraktığını savundu.