Uykuyla ilgili yapılan araştırmalar birçok insanın işe başlama saati ile vücut saatinin uymadığını gösteriyor. Uzmanlar işverenleri uyarıyor: “İş saatleri insanların doğal uyku düzeniyle uyumlu hale getirilirse iş verimliliği de artacaktır.”

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD’deki Washington Üniversitesi’nden Christopher Barnes’ın yayınladığı bir makalede, uykunun aslında birçok şirketin görmezlikten geldiği ‘stratejik bir kaynak’ olduğu belirtiliyor.
Barnes, iş saatleri insanın doğal uyku düzeni ile uyumlu hale geldiğinde, daha konsantre olunduğuna ve işte verimin arttığına işaret ediyor.
Çalışanlar az uyuduğunda hata yapılması ve iş kazası yaşanması ihtimali de artıyor.
Fakat sorun sadece ne kadar uyuduğumuzla ilgili değil. Sabah 8’de ne kadar verimli olduğunuz ‘sirkadiyen ritim’ yani ‘günlük ritim’ ile alakalı.
Esas olan vücut saati
Münih’teki Ludwig-Maximilian Üniversitesi Tıp Psikolojisi Enstitüsü’nden kronobiyoloji profesörü Till Roenneberg’e göre birçok şirket iş saatini, çalışanlarının vücut saatine uymayan 8-9 gibi erken saatlerde başlatıyor.
Bu uyumsuzluk, günün her saatinde verimli olma, e-postalara ve telefonlara cevap verme baskısıyla birleştiğinde ‘sosyal jetlag’ denen durum oluşuyor. Yani vücudun her zaman yanlış zaman diliminde olması hali.
Roenneberg, insanların yüzde 70’inin kalkması gereken saatten daha erken kalkmak zorunda olduğunu, yani iyi dinlenmiş ve en verimli halde güne başlamadığını belirtiyor.
İdeal saat 10
Oxford Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Nöroloji Enstitüsü’nden Paul Kelley, ideal işe başlama saatinin sabah 10 olduğuna inanıyor Kelley. Sekizde işe başlamanın mantıklı olmadığını söylüyor.
Erken saatlerde güne başlayanların çalışkan, geç başlayanların ise tembel olduğu konusundaki yaygın inanca ilişkin olarak Kelley, “vücut ritmini kontrol eden biyolojidir, alışkanlıklar değil” diyor.
Okul saati ileri alınıyor
Habere göre ABD ve İngiltere’nin bazı bölgelerinde kamu sağlığı alanındaki düzenlemelerin bir parçası olarak okula başlama saatleri ileri alınıyor.
Erken kalkma sonucunda kronik uyku eksikliği yaşandığı ve bu durumun uzun dönemde obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabildiği belirtiliyor.