Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019-2022 arasında küresel iş gücü gelir payındaki 0,6 puan düşüşün eşitsizliği artırdığını belirtti.
ILO, ‘2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm’ raporunu güncelledi.
Raporda, işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları payın son 20 yılda büyük oranda azaldığı bildirildi.
Küresel iş gücü gelir payı 2004’ten beri 1,6 puan düştü. Puan olarak küçük bir düşüş olarak görünse de bu durum iş gücü gelirinde yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa denk geliyor.
Raporda şu bulgulara yer verildi:
*Kovid-19 pandemisi, özellikle sermaye gelirinin en zenginler arasında giderek daha fazla yoğunlaşması nedeniyle mevcut eşitsizlikleri artırdı ve ülkeler içinde ve arasında eşitsizliği azaltmaya odaklanan ’10 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne (SKH) ulaşma çabalarını baltaladı.
*İşçiler şu anda küresel gelirin sadece yüzde 52,3’ünü alıyor. Sermayeyse küresel gelirin geriye kalan kısmına sahip.
*İlgili alanlarda daha güçlü bir tepki olmazsa yapay zekadaki son gelişmeler iş gücü geliri payı üzerinde daha fazla olumsuz etkiye neden olacak.
*Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı 2015’te yüzde 21,3’ken 2024’te yüzde 20,4 oldu.
ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, “Kapsayıcı büyümeyi sağlamak ve herkes için sürdürülebilir kalkınmaya giden yolu inşa etmek için örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin iş idaresi de dahil olmak üzere ekonomik faydaların adil dağılımını teşvik eden politikalara ihtiyacımız var” dedi.