Yeni havalimanını işletecek şirket olan İGA Havalimanı İşletmesi’nin icra kurulu başkanı Kadri Samsunlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun ‘haksız kazanç’ iddialarına yanıt verdi.

Erdoğdu, yeni havalimanının inşaatıyla ilgili beş müteahhite 33 milyar liralık haksız kazanç tespit ettiklerini, bu duruma onay veren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti.
Yazılı açıklama yayınlayan Samsunlu, Erdoğdu’nun söylediklerinin geçmişte de söylendiğini, ‘bu propagandaların olumsuz algı yaratma amacı güttüğü’nü öne sürdü.
Şirketin ve pay sahiplerinin 4,5 milyar avroluk haksız kazanç elde ettiği iddiasının ‘ağır bir iftira’olduğunu savunan Samsunlu, “İGA, tüm faaliyetlerini, yer teslimi, kot seviyesi ve kira ödeme takvimine ilişkin hususlar da dahil olmak üzere; mevzuata, Uygulama Sözleşmesi’ne ve İhale Şartnamesi’ne uygun olarak gerçekleştirmiştir ve gerçekleştirmeye devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
‘Milli bir görev’
Samsunlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Haksız kazanç elde etmek bir yana; bilakis, İGA ve pay sahipleri projenin yapım aşamasında, Uygulama Sözleşmesi’ndeki esaslı bazı maddi haklarından feragat etmiştir. Türkiye’yi dünya sivil havacılık sektörünün vazgeçilmez ülkesi yapmayı hedefleyen proje, İGA ve pay sahibi şirketler için milli bir görev niteliğindedir. Bu sebeple de yapılan fedakârlıklar, hiçbir zaman gündeme getirilmemiştir, getirilmesi de düşünülemez. İddialarda yer aldığı üzere, DHMİ’nin kredi borcuna kefaleti kesinlikle söz konusu değildir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Müşavirliği’nin 26 Eylül 2018 tarihli basın açıklamasında da belirtildiği gibi, İstanbul Yeni Havalimanı projesinde hazine garantisi de bulunmamaktadır. Bu gerçek gerek medya gerek kamuoyu nezdinde defalarca tekrarlanmıştır.”
‘Emekçilere hakaret’

İstanbul Yeni Havalimanı ihalesinin kazanılmasından yer teslimine kadar olan süreçte İGA, gerekli zemin etüdü çalışmaları ile rüzgâr dahil sair çevresel etkilerin uluslararası standartlara uygun olarak ölçümlemesini yapmıştır. Bu konuyla ilgili düzenli olarak DHMİ, ilgili diğer resmi kuruluşlar, projeye finansman sağlayan kurumlara bilgi sağlanmıştır. Ne devlet kurumlarının ne de dünyaca saygınlığı bilinen finans kuruluşlarının iddia edilen teknik riskleri ihtiva eden bir projeye finansman temin etmeyeceği aşikardır. Sadece ‘kulaktan dolma duyumlara dayanan’, ‘resmî belgelerle desteklenemeyen’ iddialarla özverili çalışmaları gölgeleyecek söylemlerde bulunmak, büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Dahası, yöneltilen asılsız iddialar, havalimanını 42 ay gibi dünya rekoru bir sürede yetiştiren emekçilere yapılmış bir hakarettir. Bu minvalde, projenin tamamlanması için bugüne kadar ter döken çalışanlarımızın iş koşullarına yönelik mesnetsiz ithamlar, işçi haklarını koruma kisvesi altında esasen projeye yönelik olarak sergilenen yıkıcı ve provokatif yaklaşımın bir tezahürüdür.
‘Yasal yollara başvurulacak’
İGA, İstanbul Yeni Havalimanı projesini bir ‘gurur projesi’ olarak görmektedir ve bu gurur bir şirkete ya da bir kesime değil, tüm milletimize aittir. Ortak milli kültür ve değerlerimiz, toplumun övünç kaynaklarını engelleyebilecek, onların önüne geçecek her türlü yanlışlığın karşısında durmamızı gerektirir. İGA, şu an yanında bulunan 32 bin işçisiyle ortak kültür ve değerlerimizin bu şekilde istismar edilmesinin karşısında durmaya, istismara engel olmaya devam edecektir. Projeyi ve projeyi gerçekleştirmekte olan şirket ya da pay sahiplerini karalama gayesiyle Sayın Aykut Erdoğdu’nun öne sürdüğü ve / veya aynı mantıkla öne sürülen/sürülecek tüm asılsız iddialara ilişkin İGA ve hissedarları gerekli tüm yasal yollara başvuracaktır.”