İddia: Kaşıkçı cinayeti Skype aracılığıyla yönetilmiş

Suudi Arabistan Veliaht Prensi  Muhammed bin Selman’ın en yakınındaki danışmanlarından Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el Kahtani’nin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini internetten görüntülü görüşme programıyla kontrol ettiği öne sürüldü.

Fotoğraf: DHA

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim’de İstanbul başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü açıklamıştı. Suudi Arabistan Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma neticesinde, Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa geldiği sırada buradaki başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

‘Skype’la iletişim’ iddiası

Reuters’ın ismini açıklamadığı iki Suudi yetkiliyi referans vererek yayımladığı haberde, Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrası görevden alınan Suud bin Abdullah el-Kahtani’nin, Suudi katillerle internet üzerinden Skype aracılığıyla iletişim halinde olduğu iddia edildi.

Haberde, Riyad istihbaratıyla irtibatlı olduğu belirtilen kaynaklardan birinin, Kahtani’nin, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında tutulduğu odaya kamera aracılığıyla bağlandığını söylediği belirtildi. Bu bağlantı esnasında Kahtani’nin Kaşıkçı’yı aşağılamaya başladığı ve hakaretler ettiği de iddialar arasında yer aldı.

Türk istihbarat kaynakları referans verilerek Kahtani’nin odada bulunan katillere “Bana o köpeğin kafasını getirin” gibi sözler sarf ettiği ileri sürülen haberde, Kahtani’nin Kaşıkçı’nın öldürülme sürecini canlı olarak seyredip seyretmediğinin bilinmediği ifade edildi.

Diğer iddia: Cinayeti Kahnati’nin üstlenmesi isteniyor

‘Suudi Kraliyet Mahkemesi’nden bir yetkili’ olarak belirtilen diğer kaynak ise Kaşıkçı cinayetinde sorumluluğu Kahtani’nin almasının istenildiğini öne sürdü.

İsmi belirtilmeyen Suudi kraliyet mahkemesi çalışanı, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti sonrası yaptığı soruşturmada görevden alınan Kahtani’nin hapis cezası almadığına vurgu yaparak, sosyal medya üzerinden paylaşımlarını sürdürdüğü iddiasında bulundu.

Kahtani, 2017 yazında sosyal medyadan “Kimsenin yönlendirmesi olmaksızın kararlar aldığımı mı düşünüyorsunuz?” paylaşımında bulunmuş, özellikle Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin gözaltına alınmasında oynadığı rol ve Suudi kraliyet ailesinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a muhalif olabilecek isimleri susturmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

Haberde ayrıca, başka bir Suudi yetkili kaynak gösterilerek, “Yaşanan olaylar Muhammed bin Selman’ı görevden almaya yetmeyecek fakat muhtemelen tamiri çok uzun yıllar alacak. Çünkü kral kendisini koruyor” ifadeleri kullanıldı.

Tam bir gizli kutu

ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanyasında önemli rol oynayan ve seçimi kazandıktan sonra ‘başstratejist’ olarak göreve getiren Steven Bannon’a benzetilen Kahtani, Riyad yönetimi lehine çalışmak üzere bir sosyal medya hesabı kurmasıyla biliniyor. Öte yandan Kahtani, Hariri’nin kaçırılmasında ve Selman’a muhalif kraliyet ailesi üyelerinin susturulmasında planlayıcısı olarak biliniyor.

Kaşıkçı soruşturması: Trump, CIA direktörünü Türkiye’ye gönderiyor

Trump çark etti: Suudilerin Kaşıkçı açıklaması tatmin edici değil

Trump’ın damadı Suudi prense Kaşıkçı soruşturmasında şeffaflık tavsiye etmiş

Kaşıkçı cinayeti: Sultangazi’de Suudi başkonsolosluğuna ait araç bulundu

Suudi başkonsolosluğu çalışanları: Gürültü duymadık, kimseyi görmedik

Video | Suudilerin oyunu: Kaşıkçı’nın ‘benzer’ini yapmışlar

‘Halıyla çıkarıldı’ denmişti: Suudi bakan, Kaşıkçı’nın cesedi nerede bilmiyormuş

Üç ülkeden ortak Kaşıkçı bildirisi: Suudi hipotezi olgularla desteklenmeli

‘Suudi yetkililer’ konuşmaya başladı: Kaşıkçı’nın cesedini halıya sarıp çıkarmışlar

Trump Suudi prensin ‘önüne yattı’: Ondan başka kimse İsrail’i koruyamaz

Kaşıkçı bilgilendirmesi eksik bulundu: Arkadaşları cesedin parçalandığı görüşünde

Türk yetkili: Kaşıkçı’nın cesedi Belgrad Ormanı ve Yalova’da aranıyor

AKP: Kaşıkçı’nın ölümüne dair delilleri yakında açıklayacağız

Trump Suudilerin imdadına koştu: Açıklama güvenilir; önemli bir adım

Suudiler dünyayla dalga geçti: Kaşıkçı ‘arbedede’ ölmüş