Lübnan’daki cihaz patlamaları sonrası gündeme gelen Japon telsiz üreticisi ICOM Inc., Hizbullah’ın kullandığı IC-V82 modelinin 2014’ten beri üretilmediğini duyurdu.
Lübnan’da 17 Eylül’de Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana gelmiş, ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişiyse yaralanmıştı.
Ülkede 18 Eylül’de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 20 kişi öldü, 450’den fazla kişi yaralanmıştı.
Paylaşılan birçok görüntüde patlayan telsizler arasında Japonya merkezli ICOM’un ‘IC-V82’ model telsizlerinin de olduğu görülmüştü.
Osaka merkezli ICOM Inc. patlamaların ardından konuya dair bugün bir açıklama yaptı:
“IC-V82 modeli 2004-2014 yıllarında Orta Doğu dahil olmak üzere Japonya dışına sevk edilen ‘kullanışlı bir radyo cihazı’. Ürünün sevkiyatı yaklaşık 10 yıl önce durduruldu ve o tarihten beri fabrika merkezinden sevkiyat yapılmadı.
Cihazın ana ünitesini çalıştırmak için kullanılan piller hali hazırda üretilmiyor. Sahteciliği önlemek için hologram etiketi yapıştırılmadığından ürünün firmamızdan gönderilip gönderilmediğini teyit edemiyoruz.
Yurt dışı ürün satışı ve sevkiyatları için sadece yetkili distribütörlere satış yapılıyor.
Cihazların üretiminde önceden belirlenmişlerin haricinde parça kullanılmadı ve radyo cihazlarının tamamı aynı fabrikada imal edildi, denizaşırı üretim yapılmadı.”
IC-V82 modeli hakkında
Şirket tarafından üretilen ICOM telsizleri, dünya çapında geniş kullanıcı yelpazesine sahip ve çeşitli alanlarda iletişim amacıyla kullanılıyor.
Amatör radyo operatörleri için tasarlanmış çok yüksek frekans aralığında çalışan IC-V82 modeli, plastik maddeden oluşuyor ve 1650mAh pil kapasitesine sahip.
Tek bir frekans bandında kablosuz olarak iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanan el tipi taşınabilir ‘walkie talkie’ tipi telsiz, 54x139x36.7 milimetre ebatlarında ve 390 gram ağırlığında.
207 kanal depolanabilen cihaz, istasyonu veya radyo amatörünü yasal olarak tanımlamakta kullanılan, dünya çapındaki amatör telsiz operatörlerine iletişim için tahsis edilmiş kişiye özel ‘çağrı işareti’ özelliğine sahip.
IC-V82 cihazlarının, genellikle amatör radyo iletişimi, acil durum hizmetleri ve hobi amaçlı kullanım için tercih edildiği biliniyor.
Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre ICOM ürünleri, 80’den fazla ülkede satılıyor.
Telsizler ‘amatör radyo telsizleri, denizcilik alanına hitap eden deniz telsizleri, hava trafik kontrolü için havacılık telsizleri ve zorlu koşullara uygun üretilen profesyonel mobil telsizler (PMR)’ olarak kategorilere ayrılıyor.
Cihazlar, ABD, Avustralya, Almanya, İspanya ve Çin’deki bağlı kuruluşlar da dahil olmak üzere dünya çapında uluslararası satış ve servis ağına sahip.
Bu telsiz ekipmanları bazen askeri veya yarı askeri gruplar tarafından da acil durumlar ve eğitim amaçlı kullanılabiliyor.
Şirketin internet sitesinde kara mobil telsizlerinin ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Deniz Piyade Kolordusu tarafından kullanıldığı bilgisi de var.