TBMM Genel Kurulu’nda dün gece muhalefetin her tür itirazına ve oturma eylemiyle direnişine rağmen İç Güvenlik Paketi’nin ilk 10 maddesi kabul edildi.
Molotofa silah kullanma yetkisi

Fotoğraflar: DHA
132 maddelik tasarının kabul edilen ilk 10 maddesi, polise yargı kararı olmadan ev ve işyeri arama izni, eylemlerde yüzünü kapatan göstericilere üç yıldan beş yıla kadar hapis istemi ve molotofa karşı silah kullanma yetkisi gibi en tartışmalı maddeleri içeriyor.
Sokağa sıkıyönetim getireceği belirtilen İç Güvenlik Paketi’nin kabul edilen maddeleriyle gelen değişiklikler şöyle:
* Kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Arama için savcılık iznine gerek kalmayacak.
* Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, ‘havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan’, bulundurulmayacak. Polise bu gibi aletleri kullananlara karşı silah kullanma yetkisi verilecek. Bunları taşıyanlar, iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Silah kullanma yetkisi, maddede şöyle yer alıyor: “Kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde…”
Yüzünü kapatmaya hapis cezası
* Eylemlerde yüzünü kapatma da yasaklandı. Artık yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası geliyor. Yüzünü kapatanların cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı dört yıldan az olamayacak.
* Sıkça tartışılan polise olay yerinden uzaklaştırma, koruma altına alma ve gözaltına alma yetkileri veren madde de kabul edildi. Polise verilen yetkinin gerekçesi ‘başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması amacıyla’ olarak gösterildi.
Madde şöyle: “2559 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “Yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar.” ifadesi “eylemin veya durumun niteliğine göre; koruma altına alır, uzaklaştırır ya da yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar.” şeklinde değiştirilmiştir.”
Amblem, döviz taşımak, slogan atmak yasak

Fotoğraf: @saatoldu
* Polis artık ev ve işyerinde de ifade alabilecek. Maddede bu yetki ‘sadece müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde’ olarak sınırlandırılsa bu yetkinin suistimal edileceği sıkça tartışılmıştı.
* Polis bir eylemin yasa dışı olduğuna karar verirse, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanabilecek.
* Eylemlerde örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşımak, üniformaya benzer giysilerle eyleme katılmaya da ceza geliyor. Buna göre, suç sayılan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezası alacak.
* Toplumsal olaylarda kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların devletçe karşılanması halinde, ilgili idare bunu sorumlulara rücu edecek.