Şu an dek 35 kişinin yaşamını yitirdiği şiddet olaylarının yaşandığı Kobani eylemlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi eş genel başkanlarının ortak açıklamasında, Kobani’deki ‘kritik’ duruma dikkat çekildi, KCK ve hükümetten ‘tansiyonu düşürecek’ adımlar atmaları istendi.
‘Tehdidi hükümetle birlikte bertaraf etmek istiyoruz’

Fotoğraf: DHA
HDP-DTK-DBP Eş Genel Başkanları ve HDK Eş Sözcüleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Hatip Dicle, Selma Irmak, Kamuran Yüksek, Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü imzalı açıklamada, Mürşitpınar sınır kapısını da ele geçirmek isteyen IŞİD’in ağır silahlarla saldırılarını kesintisiz sürdürdüğü vurgulandı.
“Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesinin yaratacağı insani, vicdani, siyasi sonuçları tekrar ifade etme gereği duymuyoruz” denilen açıklamada, ülke içinde ve dışında halklara yönelen tehdidin, hükümetle birlikte çalışarak bertaraf edilmek istendiği belirtildi.
‘Pusuya yatan mekanizmalar’

Fotoğraf: DHA
Kobani’nin ‘tek nefes borusu’ olarak tanımlanan Türkiye sınırının sürekli açık tutulmasının hayati derecede önemli olduğuna dikkat çekilirken, Mürşitpınar’dan insanı yardımların geçişine izin verilmesi ve yaralıların Türkiye’ye getirilmesinin olumlu ve önemli bir tutum olarak görüldüğü belirtildi.
Kobani’yle dayanışma eylemlerinin ‘gerekli ve anlamlı’ bulunduğu belirtilen açıklamada, gösteriler sırasında yaşanan şiddet olayları hatırlatılarak ‘halkın sokağa çıkmasını bekleyen ve daha önceden hazırlığını yaparak pusuya yatan mekanizmalar’ın iç çatışma yaratmak istediği savunuldu.
‘Gidişat tümden olumsuz bir yöne yönelebilir’

Fotoğraf: DHA
“Provokasyonu yapanların çözüm sürecinin yükünü omuzunda taşıyanlar olmadığı kesindir” denilen açıklamada, hiçbir yerde hiç kimseye karşı şiddete başvurulmaması çağrısı yapıldı.
Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik iki polisin yaşamını yitirdiği suikast girişimi ve sonrasındaki çatışma ve yaşanan ölümlerin kaygıları arttırdığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Bingöl’deki bu vahim olayın bütün taraflarca her yönüyle soruşturulmasının öenmine dikkat çekmek istiyoruz. Bu ve benzeri olaylar, bütün gidişatı tümden olumsuz bir yöne çevirebilecek potansiyele sahiptir.”
‘KCK şiddete son çağrısını yinelemeli, silahlı eylemleri soruşturmalı’

Fotoğraf: Reuters
Olayların tırmanması üzerine İmralı’dan gelen diyalog ve müzakere çağrısına atıf yapılan açıklamada hükümetten ve KCK’dan beklenenler şöyle sıralandı:
Hükümet, Kobani konusunda attığı olumlu adımlara devam etmeli
Güvenlik güçlerinin göstericilere dönük şiddet kullanmasının önüne geçilmeli
Provakatörlerin örgütlediği sivil grupların halka dönük saldırıları mutlaka önlenmeli
Tansiyonu düşürecek mesajlar verilmeli
KCK, sürecin önünü açacak tedbirler alınmalı
Gösteri yapan grupların şiddet kullanmamaları çağrısı yinelenmeli
Silahlı eylemleri ciddiyetle soruşturmalı ve önüne geçecek tedbirler alınmalı
Tansiyonu düşürecek bir gayret içinde olunmalı
‘Katliam ve provokasyonu önlemek mümkün’
Ciddi bir katliam ve provakasyon zeminini hep birlikte önlemenin mümkün olduğu vurgulanan açıklama, “Bunu yaparken Kobani’ye de sahip çıkarak ve sorunları diyalogla çözerek ilerlemek de mümkündür. Bu vesileyle çağrımızın ciddiyetle ele alınmasını özellikle herkesten ve bütün kesimlerden rica ediyoruz” ifadesiyle sonlandı.