HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Evet’ diyeceğini açıklayan CHP ve MHP’ye “İki parti de bu suça ortak olduklarını açıkça ilan ettiler” sözleriyle seslenirken, bu düzenlemenin hedefinin HDP olduğunu belirtti.

Fotoğraf: DHA
Kılıçdaroğlu, AKP’nin yaptığı düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söyleyerek, HDP’ye de ‘Evet’ deme çağrısı yapmıştı.
Buna karşılık HDP’li İdris Baluken teklif için, “Kabul edilemez” demiş, Mithat Sancar CHP’yi ‘darbe senaryosuna destek sunmak’la suçlamıştı. Son olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, CHP’nin ‘basit ve ucuz tuzakları’ iyi hesap etmesi gerektiğini söyleyip sitemde bulunmuştu.
MHP de düzenlemeye ‘Evet’ diyeceğini açıklamıştı.
‘Hedef HDP’
Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından konuşan Bilgen, yapılacak düzenlemeyle Türkiye demokrasisinin zor bir sınavdan geçirilmek istendiğini kaydederek, asıl hedefin HDP olduğunu savundu: “Fezlekelerin hazırlanması konusunda bize özel bir uygulama yapıldığı, takvimin hızlandırıldığı, mahkemelere ‘Gecikmeyin’ denilmesi, bu düzenlemelerin bize dönük yapıldığını göstergesidir.”
İki partinin ‘Evet’ diyerek suça ortak olduğunu ve AKP’nin ülkeyi uçuruma götürdüğünü aktaran Bilgen, “Bir suç üç parti tarafından işlendiğinde suç olmaktan çıkmaz diye düşünüyoruz. Bir yanlış üç parti tarafından hayata geçirildiğinde meşrulaşmaz” diye konuştu.
‘Gün herkes açısından bir tercih günüdür’
Bilgen şöyle devam etti: “Türkiye bir rejim değişikliği yaşıyor. Rejim değişikliğinin son derece sancılı olacağının farkındayız. Herkes için ağır bedeller doğuracağının farkındayız. Dokunulmazlıklar konusunun alelacele gündeme alınıyor olması, bu haftalarda Meclis gündemine taşınıyor olması başkanlık ile ilgili takvimin test edilmesidir. Bütün kamuoyunu demokrasi ve özgürlüklere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Meclis’teki milletvekilleri demokrasiden mi yana, yoksa dönemeci başkanlık olan darbe sürecine ve ardından da otoriter yapının kalıcı hale gelmesine suç ortağı mı olacaklar? Yoksa toplumun beklediği demokratik bir düzenden yana mı tavır koyacaklar?Gün herkes açısından bir tercih günüdür”
Bilgen, sözlerini CHP’ye oy verenlerin beklentisinin bu sürece ‘ortak olmak’ yönünde olmadığını bildiklerini söyleyerek noktaladı.
Teklifte ne var?
Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.
Dokunulmazlıklar Anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.
Anayasa’nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.
Dokunulmazlık, Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ gündeme gelmişti
HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.
AKP grubu, ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta imzaya açmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun grup toplantısında “Bugün yarın Meclis’e sunacağız” dediği ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifi aynı günün akşamında Meclis’e sunulmuştu.