HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğe girmesi durumunda Meclis’in ‘Saray’ın şubesi’ haline geleceğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
CHP ve MHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Evet’ diyeceklerini açıklamıştı. HDP ise nasıl bir tutum alacağına dair henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Teklifin Anayasa’ya ve İç Tüzük’e aykırı olduğunu savunan Baluken, “Saray ve AKP cenahı daha çok HDP’li vekillerin dokunulmazlığı üzerinden konuyu gündemleştirmek istiyorlar. Mevcut öneriyi bağlamından kopararak topluma sunmaya çalışıyorlar. Ama bizim açımızdan tablo son derece nettir. Saray, AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte Türkiye’de demokrasinin dokunulmazlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu 7 Haziran seçimlerinden sonra devreye konan bir darbe sürecinin Meclis’e uzanmasıdır” dedi.
‘AKP’li demokrasi kaygısı duyan vekillerin tutumu önemli’
Halkın ve Meclis’in iradesine ‘Saray eliyle’ darbe yapıldığını belirten Baluken, şu andaki süreçte Meclis’te muhalefet partisi milletvekilleriyle AKP’nin ‘demokrasi kaygısı’ duyan vekillerinin tutumunun önemli olacağını söyledi.
HDP olarak böyle bir anlayışı kabul etmeyeceklerini aktaran Baluken, şöyle devam etti: “Bu anayasa düzenlemesi yürürlüğe girerse bu parlamentonun saray tarafından net olarak rehin alınacaktır. Bundan sonra Meclis, Saray’ın bir şubesi haline gelecektir. Diktatörlüğe giden yolda Saray’ın, Meclis’i işlevsizleştirmeye yönelik bilinçli bir gündem işletmesi vardı. Ancak bu son teklifle birlikte Saray, parlamentoyu tamamen o külliyenin bir şubesi haline getirmek istediğini ortaya koymuş oluyor.”
‘Gizli oylamada tablo farklı şekillenebilir’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Nazi Almanya’sı lideri Adolf Hitler’in uygulamalarını hayata geçirmeye çalıştığını savunan Baluken, “Mesele HDP’li vekillerin dokunulmazlığı meselesi değil, demokranin Saray tarafından vesayet altına alınması meselesidir. Dokunulmazlıklarla ilgili partiler grup kararı alamazlar. AKP kamuoyuna böyle bir görüntü vermek istiyor. Bu kendi iradelerinden çok Saray’ın bir dayatması şeklinde görülüyor. Olası gizli bir oylamada tablonun farklı şekillenebileceğini inanıyorum” diye konuştu.
Teklifte ne var?
Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.
Dokunulmazlıklar Anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.
Anayasa’nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.
Dokunulmazlık, Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ gündeme gelmişti
HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.
AKP grubu, ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta imzaya açmıştı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki gün önceki grup toplantısında “Bugün yarın Meclis’e sunacağız” dediği ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifi aynı günün akşamında Meclis’e sunulmuştu.