Harvard Hukuk Fakültesi’nin 1946’da 27,5 dolara satın aldığı Magna Carta ‘kopyası’ gerçek çıktı.

Anayasal belgeler içinde en bilineni 1215’te İngiltere kralıyla soylular arasındaki çatışmada doğan ‘Magna Carta Libertatum (Büyük Özgürlük Fermanı).’
Okulun internet sitesine göre bir zamanlar gayri resmi bir kopya olarak kabul edilen el yazmasının gerçek olduğu ortaya çıktı ve bunun ‘dünyanın en değerli belgelerinden biri’ olduğu düşünülüyor.

Britanyalı araştırmacılara göre 1300’den kalma kopya olağanüstü nadir bir orijinal kopya. Okulun 1940’ta satın aldığı belgenin, İngiltere Kralı 1’inci Edward’ın 1300’de yayınladığı Magna Carta’dan günümüze ulaşan yedi kopyasından biri.
Üniversitenin kütüphanesi söz konusu belgeyi ‘1327’da yapılmış, yıpranmış ve rutubet lekeli bir kopya’ olarak arşivine kaydetmiş.
Euronews’ün aktardığına göre King’s College London’dan Ortaçağ Tarihi Profesörü David Carpenter belgeyle ilgili şöyle konuştu:
* Bu belge, hükümdarın yasalara tabi olduğuna dair temel bir ilkeyi ortaya koyuyor. “Hapse gir, kelleni uçuracağım, malına mülküne el koyuyorum” diyemiyor.
* Eğer size karşı harekete geçmek istiyorsa, bunu yasal bir süreçle yapmak zorunda. Bu, Batı hukuk ve demokrasi geleneğinin temel taşı.
Belgenin bugünkü değerine ilişkinse Prof. Nicholas Vincent bir hatırlatma yaptı. Vincent’ın aktardığına göre 1297 Magna Carta kopyası 2007’de New York’taki bir açık artırmada 21 milyon dolara satılmış.
Profesörler, Harvard’ın Magna Carta’sını yakında halka sergilemesini bekliyor.