Rusya’nın Güney Akım projesine Türkiye, Karadeniz hamsisinin Karadeniz hamsilerinin göç yolunu etkileme olasılığı yüksek de olsa Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verdi.
Hürriyet’ten Merve Erdil’in haberine göre ÇED raporunda hamsilerin göç yolu için ne tür önlemler alınması gerektiği yazmıyor.
‘Göç hattını etkileyecek, yüksek ses hamsileri sağır edecek’
Ekim ve kasım aylarında Karadeniz’in kuzeybatı kıta sahanlığındaki yumurtlama ve beslenme yataklarından Türkiye’nin kıyı sularında bulunan beslenme yataklarına göç eden hamsi, nisan ve haziran ayları arasında ise geri dönüyor.
ÇED raporunda gemilerden kaynaklanabilecek petrol sızıntılarının balık türlerini etkileme ihtimaline de değiniliyor: “Etkilerin olası sonuçları arasında, petrol ile kirlenen ürün ya da yem türlerinin yenilmesi sonucu zehirlenme bulunmaktadır.”
‘Hamsiler gürültüye alışıktır’
Raporda boru döşeme çalışmaları boyunca sualtında oluşacak gürültünün de hamsileri sağır edebileceği, ancak ‘hamsilerin muhtemelen bu sese alışık olduğu’ savunuluyor.
Yunuslar da tehlikede
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Balıkçılık Uzmanı Doç. Dr. Ali Cemal Gücü ise hamsinin yanında asıl riskin yunuslar için geçerli olduğunu belirtti.
Gücü şu uyarıda bulundu: “Böyle bir projede esas endişe ettiğim konu yunuslar. Hamsi sıkıntılara çok çabuk cevap verebilir ama yunuslar zaten sıkıntı altında.”