Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Haber-Sen memurların bugün iş bırakma eylemine karşı dağıtılan yazıyı paylaşıp açıklama yaptı: “PTT amirlere alenen suç işleme talimatı veriyor.”

Memurlar için 2026 ve 2027 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sürüyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ilk teklifi şöyle açıklamıştı:
- 2026’nın ilk altı ayı için yüzde 10, ikinci altı için yüzde 6 zam
- 2027’nin ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 zam
Hükümet memurlar için yaptığı teklife ikinci teklifte ek yaptı: Taban aylığa 1000 lira zam.
Teklifi Memur-Sen reddetti. Memurlar bugün iş bıraktı.
Haber-Sen’in X hesabından paylaştığı ‘PTT İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’ndan gönderilen metinde şöyle denildi:
* Sendikal platformlarda ve sosyal medya mecralarında 18.08.2025 tarihinde şirketimiz çalışanlarının da dahil olduğu tüm hizmet kolu çalışanlarının iş bırakma eylemine katılacağına dair duyurular yapılmaktadır.
* Bilindiği üzere 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda kamu görevlilerine grev ve iş bırakma hakkı tanınmamıştır. Anayasa ve ilgili mevzuat gereğince kamu hizmetlerinin sürekliliği esastır. Bu sebeple kamu görevlilerinin görevlerini terk etmesi veya iş bırakması hukuken mümkün değildir.
* Bu itibarlar 18.08.2025 tarihinde gerçekleştirileceği duyurulan iş bırakma eylemine şirketimiz personelinin kesinlikle katılmaması,
* Kamu hizmetinin aksamaması için tüm personelin görev yerlerinde bulunması,
* İş bırakma eylemine katılan personel hakkında ilgili mevzuatındaki disiplin hükümleri uyarınca işlem yapılacak olup tüm idarecilerin personelin görev başında bulunup bulunmadığını yakından takip ederek, iş bırakma eylemine katılan personelin tespiti,
* Hususlarında bilgilerini ve gereğini arz ederiz.
Haber-Sen’in gönderilen bu metinle ilgili açıklaması şöyle:
* PTT Genel Müdürlüğü amirlere alenen suç işleme talimatı veriyor. TCK Madde 24(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur. PTT’de ki tüm amirleri, hukuk bilmez yönetime karşı uyanık olmaya çağırıyoruz.
* 2004 yılında değiştirilen Anayasanın 90. maddesinin son fıkrası, usulüne uygun olarak onaylanmış uluslararası insan hakları sözleşmelerini kanun hükmünde kabul etmiştir. Aynı konuda ulusal hukuk ile uluslararası sözleşmeler arasında çelişki olması durumunda ise uluslararası sözleşmelerin hükümleri uygulanır.
* Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), ILO’nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri ve BM İkiz Sözleşmeleri TBMM tarafından onaylanmıştır. Bu sözleşmeler, kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakkını açıkça güvence altına almıştır. Dolayısıyla, bu sözleşmelerin hükümleri, 657 ve 4688 sayılı yasaların sınırlamalarından üstündür.
PTT Genel Müdürlüğü amirlere alenen suç işleme talimatı veriyor.
— HABER-SEN (@KESKHaberSen) August 18, 2025
TCK Madde 24(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
PTT'de ki tüm amirleri, hukuk bilmez yönetime karşı uyanık olmaya… pic.twitter.com/6auWvklTxI
Memur-Sen’in talebi neydi?
Memur-Sen’in talebi şöyleydi:
- 2026’nın ilk altı ayında taban aylığa 10 bin lira zam yapılsın, yüzde 10 refah payı ve yüzde 25 zam verilsin. İkinci altı aydaysa yüzde 20 zam verilsin.
- 2027’nin ilk altı ayında taban aylığa 7 bin 500 lira ve yüzde 20 zam verilsin. İkinci altı aydaysa yüzde 15 zam yapılsın.
Memur-Sen’in teklifi 2026 için toplam yüzde 88, 2027 içinse yüzde 46 oranında bir zam.
Sendikanın teklifi kabul edilirse 2026 Ocak’ta sendika üyesi bekar bir kamu görevlisinin net maaşı 47 bin 500 liradan 74 bin 930 liraya çıkıyor.