Güney Kore’de muhalefet partileri, dün geceki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol’un görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge verdi.
Yonhap’ın haberine göre altı muhalefet lideri, sıkıyönetim ilan eden Yoon’un görevden alınması için harekete geçti.
Ülkede artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Yoon’un azli için verilen önerge 191 milletvekili tarafından imzalanarak Ulusal Meclise sunuldu.
Muhalefetteki Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, diğer muhalefet liderlerileriyle görüşmesinde şunları söyledi:
“Yoon, bir kere başarısız oldu ve yeniden deneyecek, ama bundan daha ciddi riskler söz konusu. Kuzey Kore’yi kışkırtma, ateşkes hattını bozma ve silahlı çatışmaya yol açacak daha büyük riskler var.”
Ayrıca Lee’nin de aralarında bulunduğu muhalefet parti liderleri, Ulusal Meclisin önünde Yoon’un istifası talebiyle protesto yaptı.
Azil süreci nasıl işleyecek?
Güney Kore’de azil süreci bir siyasinin ‘güçlerini kötüye kullanması ve anayasayı ihlal etmesi’ halinde başlatılabiliyor.
Ülkedeki bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.
Önergenin mecliste 72 saat içerisinde oylanması gerekiyor.
Ardından Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenliyor. Mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için altı ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki dokuz yargıçtan altısının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.
Bu durumda 60 gün içerisinde yeni başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreç, bir devlet başkanının istifa etmesi durumunda da geçerli oluyor.