Günaydın: 200'ü aşkın belediye başkanı YENİ Parti'ye katılmak için istifa etti

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, bugün (29 Temmuz) itibarıyla 200’ü aşkın belediye başkanı YENİ Parti’ye katılmak için istifa ettiğini duyurdu.

Fotoğraf: AA

Günaydın, duyuruyu Meclis’teki basın toplantısında isim vermeden şu sözlerle yaptı:

“Bugün itibarıyla 200’ün üzerinde belediye başkanı YENİ Parti’ye katılmak amacıyla istifa etmiş bulunuyor. Partiye üyelik koşullarını hızla hazırlıyoruz. Bu hafta içerisinde bütün bu paneller açılmış olacak.

Belediye başkanlarımızın da kahir ekseriyetinin bizim ‘Daha temkinli olmanızda bir sakınca yok’ dememize rağmen YENİ Parti’ye üye olmak için büyük bir hazırlık ve adeta acele içerisinde olduğunu görmekten de büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade edelim.”

Şu ana kadar Manisa ve Denizli büyükşehir belediye başkanları (Besim Dutlulu ve Bülent Nuri Çavuşoğlu) CHP’den YENİ Parti’ye katılacağını duyurdu. Çankaya dahil bazı ilçe belediye başkanlarının da CHP’den YENİ Parti’ye katılacağı bildirildi.

‘Cemil Tugay’la iletişimim yok, halkın taleplerine uygun bir davranış bekleriz’

Günaydın, CHP’den istifa eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AKP’ye katılacağı iddiasının sorulması üzerineyse şöyle yanıt verdi:

“Kendisiyle hiçbir iletişimim yok, nereden seçildiği belli. İzmir halkının tavrı, tutumu da belli. O tavra, tutuma uyumlu davrananlar siyasete devam edebilirler, ‘O tutum beni ilgilendirmez, ben istediğim gibi davranırım’ diyenler de halktan gerekli reaksiyonu görürler. Biz İzmir Büyükşehir Belediye başkanının İzmir halkının taleplerine uygun bir davranış içerisinde olmasını kendisinden bekleriz. Kişisel bir iletişim olmamıştır.”

YENİ Parti’nin kuruluş süreci

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36’ncı Hukuk Dairesi, 21 Mayıs 2026’da Özgür Özel’in genel başkan seçildiği üç yıl önceki CHP 38’inci Olağan Kurultayı’nı iptal etti. Özel ve parti yönetimi ‘tedbiren’ görevden uzaklaştırıldı. Önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevi devralmasına hükmedildi.

23 Mayıs’ta 95 milletvekilinin oyuyla grup başkanı seçilen Özel, kurultay için delegelerden imza toplamaya başladı, noter onaylı 833 imza 17 Haziran’da teslim edildi. Ancak Kılıçdaroğlu ve ekibi, mahkemenin tedbir kararı nedeniyle olağanüstü kurultaya gidilemeyeceğini savundu.

Özel’in ekibi 14 Temmuz’da Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu, dilekçede olağanüstü kurultay için isimleri daha sonra bildirilecek üç kişilik bir çağrı heyeti oluşturulmasını talep etti.

17 Temmuz’da mutlak butlan kararı ve Özel’in ekibinin itirazı Yargıtay’a ulaştı ancak yüksek mahkemenin dosyayı adli tatil sonrasına (yani 1 Eylül’e kadar) bırakacağı belirtidi.

Özel, 21 Temmuz’da CHP grup başkanı olarak Meclis’te son kez CHP grup toplantısında konuştu, milletvekilleriyle yeni parti kuracaklarını ilan etti.

Özel, 24 Temmuz’da 90 vekille birlikte CHP’den istifa etti, ardından YENİ Parti’nin kuruluş dilekçesini imzaladı. İlk açıklamasında da  “Partimizin (CHP’yi kastediyor) değerlerinden bir santim başka yerde değiliz” dedi.

Özel, 28 Temmuz’da YENİ Parti’nin kuruluşunu tamamladığını duyurdu.

Tutuklu Çankaya Belediye Başkanı Güner, CHP’den istifa etti

Denizli’de büyükşehir dahil 15 belediye YENİ Parti’ye geçiyor

CHP’de YENİ Parti için ilk büyükşehir istifası Manisa’dan

Özel: 200’ün üzerinde belediye başkanı istifa edip YENİ Parti’ye katılacak

Bürokratik siyasetten toplumsal siyasete: YENİ Parti