Gazze'deki doktorlar 'toplu yaralanmalar'la baş edemiyor

Gazze’deki doktorlar, İsrail’in yardım noktalarına saldırmasıyla ‘toplu yaralanmalar’ın olduğunu söyledi:

Bazen yalnızca yarım saat içinde 100-150 hasta alıyoruz, kimi ağır yaralı kimi ölü. Üstelik bu vakaların yüzde 95’i gıda yardım merkezlerinden geliyor.

Fotoğraf: AA

Gazze’deki sağlık yetkilileri, insani yardım çalışanları ve doktorlar tedavi ettikleri birçok kişinin Gazze İnsani Yardım Vakfı’nın (GHF) işlettiği yardım noktalarına ulaşmaya çalışırken vurulduğunu belirtti. GHF, mayısta ABD-İsrail yardım planı olarak kurulmuştu.

Ayrıca Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’ye gönderdiği yardım konvoylarının etrafında oluşan büyük kalabalıklar nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı, konvoyların çoğu durduruldu ve yağmalandı.

Yarım saatte 100-150 hasta alıyoruz

The Guardian’ın haberine göre Han Yunus kentindeki Nasser Tıp Kompleksi’nde yönetici Mohammed Saqr, son haftalarda ‘sayısız’ toplu ölüme şahit olduğunu söyledi:

“Görüntüler hakikaten kan dondurucu, kıyamet gününün dehşetini andırıyor. Bazen yalnızca yarım saat içinde 100-150 hasta alıyoruz, kimi ağır yaralı kimi ölü. Üstelik bu vakaların yüzde 95’i gıda yardım merkezlerinden geliyor. Bir de onlara ‘Amerikan gıda dağıtım merkezi’ diyorlar.”

Gazze sağlık bakanlığının verilerine göre 27 Mayıs-2 Temmuz tarihlerinde yardım bölgelerine ulaşmaya çalışan 640 kişi öldürüldü, dört bin 500 kişi yaralandı.

Saqr, hastanede boş yatak kalmadığını ve hala yaralıların geldiğini söyledi: “Hastaları acil servisin zemininde tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Yaralananların çoğu göğsünden veya kafasından vurulmuş. Hastalar, kolları ve bacakları kesilmiş bir halde geliyorlar.

Eşi benzeri görülmedi

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Gazze’de çalışan doktorlarının son bir ayda ‘yardım noktalarına bağlı toplu yaralanmalar’da ciddi artış gözlemlediğini belirtti.

ICRC’nin Gazze’nin güneyindeki Rafah’ta 60 yataklı bir hastanesi var. Şimdiye kadar iki bin 200’den fazla yaralıyı tedavi etti ve 200’den fazla ölüm kaydetti.

ICRC yetkilileri, İsrail’in bölgedeki katliamlar için “Boyutunun ve sıklığının eşi benzeri görülmedi” dedi.

Kıtlık artıyor

Ayrıca Gazze’de kıtlık giderek artıyor. Yakıt yetersizliği nedeniyle bölgenin neredeyse bütün enerjisini sağlayan jeneratörler çalışamıyor. Dolayısıyla sağlık hizmetleri tamamen durma riskiyle karşı karşıya.

İsrail aylar boyunca Gazze’ye abluka uygulayarak şehre gıdanın, ilacın ve diğer malzemelerin girmesini engelledi. İsrail’in iddiasına göre Hamas, insani yardımları kendi askeri faaliyetlerini finanse etmek için kullanıyor.

Gazze’de 22 aydır süren katliamlarda 57 bin 523 Filistinli öldürüldü, en az 135 bin kişiyse yaralandı.

Gazze’de öldürülen doktorun çocukları: Füzeler sadece onun odasını vurdu

İsrail Gazze’de bir kafeyi 230 kiloluk bombayla vurdu: ‘Savaş suçu’

Gazze’de bebekler açlıkla mücadele ediyor

İsrail Gazze’de yaklaşık 400 bin Filistinliyi ‘kaybetti’: Yarısı çocuk

BM: Gazze’de açlık silah olarak kullanılıyor

İsrail tankları yardım tırı bekleyen 59 Filistinliyi öldürdü: ‘Korku filmi gibiydi’

İsrail’le en çok ticareti hangi ülkeler yapıyor, ne alıp-satıyorlar?