ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Freedom House, 2014 ‘İnternet Özgürlüğü Raporu‘nu yayımladı. Rapora göre Türkiye, bir önceki yıla göre 6 puan gerileyerek internet özgürlüğünde Uganda, Angola, Tunus, Singapur, Endonezya, Zambiya, Fas, Ürdün, Libya Bangladeş ve Ruanda’nın gerisinde kaldı.
Rapora göre, Türkiye geçen yıl Suriye ve Mısır’dan da daha fazla gerileme kaydetti.
İnternet özgürlüklerinin dokuz kategoride değerlendirildiği raporda, Türkiye’nin eksi puan aldığı yedi kategori şöyle:
* Sosyal medyanın ve/veya iletişim uygulamalarının engellenmesi,
* Siyasi, toplumsal ve/veya dini içeriğin engellenmesi,
* Sansür veya cezaları artıran yeni yasa ve yönetmeliklerin kabul edilmesi,
* Denetimi artıran veya anonimliği kısıtlayan yeni yasa ve yönetmeliklerin kabul edilmesi,
* İnternet gazetecilerinin, blog yazarlarının veya bilgi iletişim teknolojisi alanında çalışanların gözaltına alınması,
* İnternet gazetecilerine, blog yazarlarına veya bilgi iletişim teknolojisi alanında çalışanlara (gözaltı sırasında da olmak üzere) fiziksel saldırı düzenlenmesi veya bu kişilerin öldürülmesi,
* Hükümeti eleştirenlere ve insan hakları örgütlerine teknik saldırı düzenlenmesi.
Suriye ve Mısır’dan daha çok geriledik
Aynı listede, AKP hükümetinin sık sık demokrasi eleştirisi getirdiği Suriye ve Mısır’ın, en azından geçen yıl Türkiye’den daha az gerileme kaydetmiş olması dikkat çekti. Buna göre, Türkiye yedi alanda gerilerken, Mısır beş, Suriye de altı alanda geriledi.
‘Muhalif haber sitelerine siber saldırı düzenleniyor’
Türkiye’nin ‘kısmen özgür ülkeler‘ kategorisinde yer aldığı raporda, “Türkiye’de sosyal medyanın engellenmesi, bu sitelere girmek için kullanılan araçlara kısıtlama getirilmesi, muhalif haber sitelerine karşı siber saldırılar ve internet gazetecilerine yönelik baskılar yıl boyunca en çok göze çarpan tehditler oldu” ifadelerine yer verildi.
Yolsuzluk iddialarına atıf
Raporda, yolsuzluk skandalıyla ilgili ses kayıtlarının başta YouTube olmak üzere internet siteleri ve paylaşım platformlarına düşmesinin ardından getirilen kısıtlamalara da dikkat çekildi.
İnternet özgürlüğünün Türkiye’de son beş yılda yaşadığı düşüşe vurgu yapan Freedom House, bu gerilemenin gerekçelerini şu sözlerle açıkladı:
“Türkiye, hükümetin sansürü artırması, imtiyazlı devlet ajanslarına içerik engelleme konusunda geniş yetkiler verilmesi ve internette görüşlerini paylaştığı için daha fazla insanın suçlanması nedeniyle 13 puan geriledi. Sosyal medya büyüyerek kamusal söylemin bir aracı haline gelirken, yetkililer YouTube, Twitter ve diğer platformları aylarca, hatta yıllarca kapalı tuttu. İnternet gazetecileri ve sosyal medya kullanıcıları, giderek daha fazla saldırı ve kovuşturmanın hedefi oldu.”
MİT’in yetkilerine eleştiri
Raporda, Milli İstihbarat Teşkilatı’na verilen geniş yetkiler de eleştirildi: “Örneğin, Nisan 2014’de Türkiye, Milli İstihbarat Teşkilatı’na ilişkin kanunda, istihbarat teşkilatının faaliyetlerini hukuk ve medyanın denetiminin dışında tutan değişiklikleri kabul etti. Bu değişiklikler istihbarat servisine, mahkeme kararı olmaksızın kamu kuruluşlarından, özel şirketlerden ve bireylerden elektronik veri ve bilgi toplama yetkisi veriyor.”
İnternet Özgürlüğü’nün Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna ve Rusya’da da ciddi şekilde gerilediğinin belirtildiği raporda, “Türkiye ve Ukrayna’daki kitlesel eylemleri aktaran yurttaş gazeteciler de fiziksel saldırıya uğradı” ifadelerine yer verildi.
‘Türkiye alarm veriyor’
‘AKP otoriterleşti, medyayı kıskaca aldı’
Bakanın, ‘Bize akıl verecek son ülke’ dediği ABD internet özgürlüğünde 4’üncü sırada
Yaşasın ‘ileri demokrasi’: Türkiye basını artık özgür değil
Özgürmüşüz, haberimiz yok!
ABD: ‘Davutoğlu’nun algı operasyonu iddiası kesinlikle doğru değil, nokta!’
Freedom House Davutoğlu’na yanıt verdi, hükümetin ‘basında kontrol’ sevdasına dikkat çekti
Davutoğlu Freedom House’u şimdi de ‘oryantalist’ ilan etti!
Freedom House’u ‘örgüt’ ilan eden Başbakan’a göre Türkiye en özgür manşet atılan ülke
Freedom House direktörü Diken’e konuştu: Türkiye uzmanımız korkudan adını saklıyor
Freedom House’tan sert rapor: Türkiye, internet özgürlüğü için savaş alanı